Editorialul scris de Adrian Nastase, din JURNALUL NATIONAL, se intituleaza "CELE TREI PEDELEURI" si il puteti citi in continuare.
'Acum, cand Romania a reusit sa devina, cu serioase eforturi, modelul negativ de politica anticriza pentru intreaga Uniune Europeana, partidul aflat la conducere s-a intors cu spatele la popor si a intrat in galceava. O galceava adevarata inseamna mai multe voci iar PDL tine la pluralism asa ca s-a impartit in trei. Dar nu e vorba de trei parti ale aceluiasi intreg. Sunt trei entitati distincte, cu interese divergente, care vin din directii diferite si spera in destinatii diferite.
Mai intai avem de a face cu partea de PDL care sta inca la guvernare. E PDL-ul martirizat ici si colo cu oua, rosii si huiduieli. Sunt oamenii aceia care au cheltuit toti banii pe un an in patru luni si acum isi flutura, ca pe un drapel, captuseala buzunarelor pe la toate posturile de televiziune. Sunt cei care fac acum "economii" si au la dispozitie doua luni ca sa ascunda clientela politica dintr-un minister in altul, de la o agentie la alta. E un experiment esuat al trecutului, generat nu se stie de cine, nu se stie cum. Se va face candva o comisie prezidentiala si lucrurile vor fi lamurite.
Apoi auzim tot mai des vocea PDL-ului voiajor reprezentat de Monica Macovei, Cristian Preda sau Sever Voinescu. Acesta e un grup pasoptist care doreste dreptate, anticoruptie si fratie si care s-a nascut ieri. Valorile partidului sunt la ei si numai la ei asa cum bogatiile tarii sunt la grupul de la guvernare si numai la el. Grupul voiajor e viitorul pentru ca Romania are nevoie de pedelism proaspat pentru inca vreo trei decenii. Pentru nepotii nostri si nepotii lor.
In fine, al treilea PDL e la Cotroceni. Traian Basescu este PDL-tatal. Acum rupe bastoane pe spinarea fiului risipitor si il mangaie pe crestet pe fiul cel harnic, care n-a facut nimic rau. Si nimic in general. Dupa ce ii invinge zi de zi pe rusi la Marea Neagra, presedintele arunca cat colo barcutele de hartie si face pedeleuri. De stanga. De dreapta. Bune. Rele. Trecute. Viitoare. Marea calitate a unui pedeleu adevarat e lipsa totala de trecut si de raspundere. Tatal a transmis aceasta calitate tuturor fiilor sai.
Iata cum clasa guvernanta nu se chinuie zilele astea sa raspunda la intrebarea vulgara "cum supravietuieste Romania?" ci la chestiunea filosofica "cum supravietuieste PDL?". Pentru ca prima intrebare nici nu are sens in sine. Romania supravietuieste daca supravietuieste PDL. De aceea, alegerile interimare de la Bucuresti sunt pentru PDL mai importante decat ajutoarele pentru sinistrati.
Ceea ce am descris mai sus e un spectacol degradant. Pentru ca el seamana cu povestea clasica a elevului prins cu mana in dejunul colegilor si care incearca sa scape spunand ca nu a fost acolo, ca nu era el ci fratele lui, ca in timp ce se petrecea grozavia el ajuta o batranica sa treaca strada. Cand e vorba de elevi, poate fi subiect de comedie. Cand e vorba de oameni politici e o drama. Iar la nivelul unei natiuni, asistam la o tragedie.'