Gandul.info : Proiectul lui Traian Basescu de a scoate PDL din izolare: cat de POPULARA va fi Alba ca Zapada. ANALIZA GANDUL
Traian Basescu vrea sa scoata PDL din izolare cu mana lui Sebastian Lazaroiu. Impus ca ministru in guvernul democrat-liberalilor, dar si ca principal vector de comunicare al acestora, fostul consilier prezidential are misiunea de a transforma PDL intr-un megapartid de dreapta, primul pas fiind infiintarea unei miscari civico-politice care sa impiedice Uniunea Social-Liberala sa ajunga la guvernare dupa alegerile din 2012. Miscarea Populara impusa in dezbaterea publica, sub ascendentul "independentei", de Sebastian Lazaroiu vine pe tiparul Aliantei Civice din anii a90, ca o relegitimare a dreptei dinspre societatea civila catre politic. Proiectul este sustinut de ceva vreme de mai multi reprezentanti ai ONG-urilor care graviteaza in jurul PDL, insa negocierile au inceput si cu partide mai mici partenere, in trecut sau in prezent, ale democrat-liberalilor, cum ar fi PNTCD sau UNPR, Nemultumitii din PNL nu sunt nici ei ignorati, vicepresedintele PDL Sever Voinescu recunoscand, la interviurile gandul, ca se poarta dicutii cu "oameni din PNL" pe subiectul Miscarii Populare, insa o regasire a liberalilor alaturi de pedelisti ar putea avea loc abia dupa alegerile din 2012.

Miscarea Populara, pas cu pas

Strategia initiala a infiintarii unui partid alternativa sau a schimbarii radicale la fata a PDL, proiect prezentat in urma cu un an drept "Alba ca Zapada", pare a fi pierdut teren in perspectiva lui 2012, o constructie mult mai larga fiind considerata mai eficienta. Si asta pentru ca simpla aparitie unui satelit politic al PDL sau cosmetizarea acestuia nu ar fi fost de ajuns pentru atragerea rapida a electoratului de dreapta, in conservare inca, nemultumit de virarea spre stanga a PNL, dar si de oferta "tutelara" a lui Traian Basescu.
Miscarea Populara, gandita pe de Sebastian Lazaroiu, vine pe modelul Aliantei Civice (AC) din anii a90, de mobilizare dinspre societatea civila catre politic. Si atunci, si acum, o mare parte a electoratului care poate fi considerat ca impartasind valori de dreapta era subreprezentata, iar Alianta Civica i-a pus la dispozitie o platforma de manifestare. Initial, membrii AC au sustinut partidele istorice, insa ulterior unii dintre ei au facut un pas inainte infiintand Partidul Aliantei Civice (PAC). Esecul electoral i-a facut pe acestia din urma sa-si caute locul in alte partide, cu predilectie PNTCD si PNL. In paralel, Alianta Civica le-a sustinut activ tot pe acestea.
Este genul de solutie gandita se pare acum de Sebastian Lazaroiu: manifestarea in acelasi cadru a tuturor energiilor de dreapta. Oferta se adreseaza pe de o parte ONG-urilor, care vor avea un rol de mobilizare electorala in favoarea PDL, dar la pachet vor beneficia de deschiderea portilor partidului pentru cei care vor sa treaca la nivelul de politician. Este vorba de mai multe organizatii ale societatii civile construite pe principiile conservatoare, populare sau crestin-democrate, cum e cazul Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI), Institutul pentru Studii Populare (ISP) sau Fundatia Crestin Democrata (FCD), care se manifesta si acum in sfera de influenta a PDL.
Pe de alta parte, vizate sunt formatiunile mai mici, de genul UNPR, care poate reprezenta dimensiunea sociala a Miscarii, sau a unor aripi din PNTCD, macinat de scandaluri interne si ineficient electoral, sau din PNL. De alfel, la nivelul strategiei de comunicare mesajul PDL este mai articulat in acest sens. In ultimele luni, democrat-liberalii au marsat pe polarizarea stanga-dreapta, autolegitimandu-se ca singura formatiune de dreapta si folosind titulatura Alianta Socialista pentru USL. De asemenea, Cotrocenii via Sebastian Lazaroiu au alimentat scenariul potrivit caruia exista o mare masa de nemultumiti in PNL de alianta cu PSD, fiind doar o chestiune de timp pana la o miscare radicala de parasire a taberei patronate de Crin Antonescu.
In contextul tendintelor de polarizare a scenei politice, miscarea civico-politica oferita de Sebastian Lazaroiu este un prim pas pentru legitimarea unui mare partid alternativa la USL/PSD. Nu insa in timpul ramas pana la alegeri, insuficient pentru impunerea unei formatiuni de acest gen. De altfel, din acest motiv oferta nu este una ultimativa, chiar daca scopul este ca mai micii parteneri politici sa se topeasca in PDL, dupa ce intr-o prima faza vor fi participat la alegeri alaturi de democrat-liberali.
Timpul prea scurt ar putea fi si explicatia pentru care nu s-a mers doar pe varianta schimbarii denumirii PDL, potrivit analizelor democrat-liberalilor termenul "popular" fiind asimilat in acest moment mai degraba stangii.
Ar mai fi de remarcat faptul ca o astfel de constructie vizeaza si rezolvarea problemei de cadre pe care o are PDL si, implicit, impunerea unei noi garnituri de lideri dintre cei care s-au implicat in realizarea proiectului, prin impunerea unor mesaje credibile.

Sever Voinescu: Sunt oameni din PNL care vin catre noi si care discuta

In lipsa unei analize institutionale in cadrul PDL, redimensionarea dreptei pe planul sustinut public de Sebastian Lazaroiu ii face pe liderii democrat-liberali sa fie precauti.
Secretarul general al PDL Ioan Oltean nu a exclus intrarea democrat-liberalilor in alegeri intr-o coalitie cu mai multe partide mai mici sub titulatura Miscarea populara. Pe aceeasi pozitie se situeaza si vicepresedintele Sever Voinescu. Mai mult, liderul democrat-liberal a sustinut, laInterviurile Gandul, ca exista "tatonari" cu membri ai PNL nemultumiti, insa a estimat ca o trecere a acestora in linie cu PDL nu poate avea loc inainte de alegerile de anul viitor.
"PNL ar fi trebuit sa fie intr-o lume normala partenerul nostru in aceasta constructie. Nu este. A ales sa fie partenerul social-democratilor intr-o constructie socialista. Sunt oameni din PNL care vin catre noi si care discuta. Sunt discutii care nu se pot termina deocamdata decat amical cu o strangere de mana. Ei trebuie sa-si consume optiunea. Ei au luat-o pe un drum si urmatoarea raspantie cand se vor intoarce spre dreapta este dupa 2012", a spus Voinescu.

Preda: Ideea e nu cum ne maritam cu niste partidulete

Europarlamentarul Cristian Preda reclama, la randul sau, lipsa unei viziuni articulate in privinta unei Miscari Populare.
"Este bine ca ne vin idei din societatea civila. Nu este insa foarte clar ce are in vedere Sebastian Lazaroiu. Pe de o parte vorbeste de un partid, pe de alta parte vorbeste de asociatii. Mie mi se pare ca un mesaj mai clar din societatea civila a venit de la Mircea Cartarescu care a spus ca vrea un partid care sa ma reprezinte pe mine chiar daca are 5%. Ideea e nu cum ne maritam cu niste partidulete si cufundam PDL intr-o mare lina, ci cum raspundem asteptarilor publice. Luandu-I in seama pe cei doi, cred ca Mircea Cartarescu este mai articulat", a declarat, pentru gandul, Cristian Preda.
Detalii Miscarii Populare nu sunt foarte clare nici pentru alti lideri democrat-liberali. Prim-vicepresedintele Sorin Frunzaverde a declarat ca o discutie in partid pe aceasta tema ar trebui sa aiba loc serios, el fiind primul care a propus schimbarea denumirii partidului in Partidul Popular.
"Cred ca partidele politice si oamenii cu viziune de dreapta ar trebui sa se reuneasca intr-un proiect comun. Mi-e greu sa spun daca acest proiect se poate face intr-o luna, intr-un an. Asa cum stanga s-a coagulat prin proiectul USL, e firesc sa existe o coagulare si in partea dreapta a esichierului politic", a declarat, citat de Mediafax, si prim-vicepresedintele Roberta Anastase.
Desi considera prematura o dicutie in termeni concreti despre Miscarea Populara, vicepresedintele PDL Sever Voinescu a apreciat ca "Romania are nevoie de asa ceva de foarte mult timp".