Premierul Calin Popescu-Tariceanu avea ieri la dispozitie doua variante pentru momentul in care trebuia anuntata noua formula guvernamentala: seara zilei de vineri sau ziua de sambata.
Anuntarea formulei restructurate a Cabinetului in cursul zilei de sambata il indeparta pe premier cu doar o zi de un termen cu care si presedintele Basescu, si forte politice interne il presau. O iesire publica pe aceasta tema desfasurata azi, si nu ieri, prezenta, in schimb, beneficiul de a contracara efectul de imagine al atacurilor pe care liderii PLD urmau sa le faca in cadrul Congresului liberal-democratilor.

Democratii cred ca raman in Guvern

Surse din PD sustin ca liderii PD au avut in ultimele doua saptamani mai multe contacte cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, in cadrul carora a fost abordata tema restructurarii guvernamentale. Potrivit surselor citate de Mediafax, in cadrul ultimei runde de negocieri PNL-PD, Tariceanu i-ar fi anuntat pe democrati ca nu intentioneaza sa rupa Alianta si sa se prezinte in Parlament cu un guvern minoritar. Astfel, PD ar fi dispus sa accepte o restructurare guvernamentala, in urma careia democratii sa piarda un post de ministru sau chiar varianta unei rocade intre PNL si PD la anumite ministere.

Liberalii mai au un scop

De cealalta parte, sursele din PNL vorbesc despre un scenariu total diferit.
Conform afirmatiilor acestora, citate de Agentia Mediafax, premierul Tariceanu ar urma sa anunte astazi formula unui Guvern restructurat in care democratii nu sunt inclusi. Programarea pentru astazi a acestui anunt ar avea legatura, sustin sursele liberale, cu desfasurarea Congresului PLD.
Prezentarea Cabinetului restructurat ar avea rostul de a reduce impactul de imagine al declaratiilor critice facute la intrunirea liberal-democratilor. Odata cu anuntul public, Tariceanu va trimite informarea in acest sens Birourilor Permanente ale Parlamentului.
In aceste conditii, noii ministri ar putea fi audiati in comisiile parlamentare de specialitate, in primele zile ale saptamanii viitoare, iar in sedinta comuna de miercuri parlamentarii vor putea dea votul pentru noul Executiv.

Blaga si Boc vor impacarea

Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat ieri ca cea mai potrivita solutie ar fi o impacare in Alianta, deoarece, sustine el, aceasta "a fost o guvernare de succes". Blaga a mai aratat ca un guvern al Aliantei PNL-PD poate trece de Parlament cu o larga majoritate, inclusiv cu votul PSD, care ar fi nevoit sa accepte un guvern al Aliantei pentru ca nu doreste alegeri anticipate. "Din punctul nostru de vedere, PSD va sustine orice fel de guvern, indiferent de structura pentru ca, in cazul organizarii de alegeri anticipate, social-democratii ar pierde jumatate din locurile din Parlament", a declarat Blaga. Pentru aceeasi solutie a impacarii a pledat si liderul PD, Emil Boc. "Nu vom sprijini niciun guvern din care nu facem parte", a precizat presedintele PD.

PC nu va vota ministri UDMR

Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a aratat ca, in ciuda semnalelor venite atat de la fortele politice din tara, inclusiv de la propriul partid, dar si de la partenerii strategici internationali ai Romaniei, premierul amana fara nicio explicatie iesirea din blocajul politic. Potrivit lui Ciuca, PC isi reafirma pozitia de partid in opozitie si va actiona in consecinta. Conform aceleiasi surse, presedintele PC, Dan Voiculescu, a luat nota de solicitarea unor filiale din tara ca PC sa nu valideze in Parlament un viitor guvern din care ar face parte si UDMR.