Lupta din Alianta se poarta si pe mize mici. Basescu a fost comparat de Tariceanu cu Lukasenko.
Ostilitatile din interiorul Aliantei s-au transferat pentru o zi in randurile taranistilor. Razboiul dintre liberali si democrati se poarta si pentru mize mici, cum ar fi o alianta cu un partid neparlamentar. Astfel ca, la Congresul PNTCD desfasurat ieri, liberalii au fost reprezentati la nivel inalt chiar de premierul Popescu Tariceanu, insotit de vicepresedintii Crin Antonescu si Ludovic Orban. Din partea democratilor a participat ministrul apararii, Sorin Frunzaverde.
Presedintele PNL a cerut taranistilor sa li se alature impotriva lui Basescu, vorbind chiar de pericolul instaurarii unui regim autoritarist precum cel din Belarus.
"Astazi vedem ca Romania se balbaie in plan politic si asistam la o incercare de instaurare a unui regim de autoritate personala, dupa modelul celui din Belarus. Asa ceva nu este posibil si, de aceea, partidele cu vocatie autentic democratica au datoria sa se ridice si sa o spuna raspicat", a afirmat Tariceanu, sugerand destul de clar ca Basescu este un Lukasenko al Romaniei. Tariceanu a redescoperit retorica de la inceputul anilor '90 referitoare la partidele istorice care sunt unite de aceleasi idei si principii.
La fel a procedat si Crin Antonescu: "Cu taranistii nu suntem in relatii, cu taranistii sunt frate". Acesta a afirmat ca oficializarea condamnarii comunismului este meritul luptei celor doua partide. "In momentul in care un presedinte al Romaniei, chiar daca nu era edificat cu cateva luni inainte, condamna comunismul, aceasta este o victorie a lui Corneliu Coposu, a noastra si a dumneavoastra", a argumentat liderul deputatilor liberali.
La randul sau, Ludovic Orban le-a cerut taranistilor sa nu cedeze tentatiei de a se dizolva in interiorul PD astfel incat succesorii FSN sa nu confiste un al doilea partid istoric, dupa PSDR.
"Ramaneti pe picioarele voastre si fiti convinsi ca drumurile noastre se vor uni din nou intr-un viitor nu foarte indepartat", a promis Orban.
Ciuhandu nu mai este interesat de PD
Aceste declaratii au avut un impact mult mai puternic decat spusele lui Frunzaverde, mai ales ca negocierile de pana acum dintre PNTCD si PD nu au avut nici un rezultat.
"PD doreste acum sa colaboreze cu PNTCD pentru viitor", a spus Frunzaverde, incercand sa-i ademeneasca acum pe taranisti cu deconspirarea Securitatii si condamnarea comunismului care ar fi devenit realitate datorita PD.
In schimb, Gheorghe Ciuhandu nu a trecut cu vederea faptul ca democratii au vrut sa colaboreze cu partidul sau doar in conditiile unei fuziuni.
"Pana in prezent nu am putut avea discutii serioase cu PD", a spus primarul Timisoarei.
Acesta a afirmat ca PNTCD trebuie sa inceapa negocieri cu liberalii, dar si cu Actiunea Populara a lui Emil Constantinescu. De altfel, AP a inceput sa se apropie destul de mult de liberali.
Fostul presedinte al PNTCD a sustinut motiunea lui Marian Milut, care doreste sa schimbe politica de aliante a partidului abandonand negocierile cu democratii in favoarea altor variante.
Un nou Congres PNTCD in iunie
Ciuhandu nu a mai candidat pentru inca un mandat, dar l-a sprijinit pe Milut, care a si castigat presedintia PNTCD. Acesta i-a avut drept competitori pe Serban Radulescu, care inca mai marseaza pe o intelegere rezonabila cu PD, si pe Ioan Muresan, fost ministru al agriculturii in guvernarea CDR. Victor Ciorbea, care intentiona sa candideze si el, nu a putut sa o faca din cauza ca nu a obtinut sprijinul a noua filiale, cum prevede Statutul. El a cerut ca PNTCD sa renunte la alegerea conducerii pe baza de motiune si sa introduca votul uninominal la acest Congres, ca unica varianta de evitare a unei noi sciziuni in interiorul partidului. Solicitarea i-a fost respinsa, dar a fost votata o rezolutie privind organizarea unui Congres extraordinar dupa alegerile europarlamentare, la care membrii conducerii sa fie alesi uninominal.