Euroobservatorul democrat Marian-Jean Marinescu (foto) a declarat ieri ca alegerile anticipate nu vor afecta activitatea Guvernului daca acestea sunt pregatite repede si, potrivit legii, cu o campanie electorala de doua ori mai scurta.

Marian-Jean Marinescu a afirmat, intr-o conferinta de presa destinata prezentarii raportului de activitate al euroobservatorilor PD in cadrul Parlamentului European (PE), ca "daca vor fi organizate alegeri anticipate, absorbtia fondurilor nu va fi afectata".
Marinescu a facut aceste declaratii dupa ce a fost intrebat cum comenteaza afirmatiile presedintelui Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, potrivit caruia, in 2007, nu pot fi organizate alegeri anticipate, pentru ca ar afecta absorbtia fondurilor venite de la UE.
Totodata, euroobservatorul democrat a precizat ca intrebarea pe care o ridica anticipatele este "daca ar fi afectata activitatea Guvernului in general, nu doar absorbtia fondurilor". In acest sens, democratul a spus ca "daca alegerile anticipate se organizeaza, conform legii, cu campanie electorala de doua ori mai scurta si se organizeaza repede", nici "activitatea Guvernului, in general, nu va fi afectata", reintarind pozitia formatiunii sale cu privire la anticipate.
Alianta merge inainte
Intrebat daca oficialii europeni privesc cu ingrijorare conflictele din cadrul Aliantei si Coalitiei aflate la putere in Romania, euroobservatorul PD Marian-Jean Marinescu a raspuns ca oficialii europeni se informeaza in legatura cu situatia politica din tara noastra, "insa nu cu ingrijorare". Marinescu a adaugat ca la PE "este cunoscuta situatia" in ce priveste problemele politice". Democratul a explicat ca parlamentarii europeni fac, in acest sens, "o foarte atenta revista a presei".
El a precizat ca oficialii europeni ii intreaba mereu pe euroobservatorii democrati despre situatia politica a actualelor forme de guvernare, iar ei (nr. - euroobservatorii PD) le spun este ca "sunt probleme, dar ca lucrurile merg inainte", "lucrurile insemnand Alianta".
Democratii, optimisti cu privire la clauze
Euroobservatorii democrati Monica Iacob Ridzi, Roberta Anastase, Maria Petre si Marian-Jean Marinescu au mai spus ca menirea lor este sa sustina si sa transmita europenilor eforturile Guvernului roman in vederea integrarii la 1 ianuarie 2007. Ei au spus ca in domeniile conduse, in Executiv, de ministrul de Interne, democratul Vasile Blaga, si ministrul Justitei, Monica Macovei, au fost facute "progrese uriase". Dar au adaugat ca aceste progrese nu s-ar fi inregistrat fara colaborarea cu ministerul condus de Anca Boagiu.
Totodata, Roberta Anastase a spus ca Romania mai are probleme in domeniul agriculturii, unde eventuala activare a unei clauze sectoriale de salvgardare ar putea duce, "asa cum a spus si presedintele Traian Basescu", la blocarea unor fonduri europene.
Insa Marinescu a precizat ca democratii cred ca "si la agricultura se pot face progrese, astfel incat sa fie evitata activarea clauzei".