Democratii au prezentat ieri o propunere legislativa pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European, UDMR, PSD si PC avand si ele initiative pe aceeasi tema.
Initiativa semnata de Anca Boagiu, Monica Iacob Ridzi, Roberta Anastase, Maria Petre, Radu ßarle si Marian-Jean Marinescu este, potrivit Mariei Petre, rezultatul "unei cercetari la Parlamentul European, pe modul in care sunt organizate alegerile in fiecare din statele membre". "Am luat ca model principiile pe care se bazeaza alegerile din statele membre. Acestea tin, in linii mari, de pragul electoral, care nu poate fi mai mic de 5%. Am studiat, de asemenea, modalitatile de candidaturi si am constatat ca, in afara statelor care au o structura federala, in 70% din statele membre sistemul este cel de lista", a explicat Maria Petre, precizand ca Romania va avea 35 de reprezentanti in Parlamentul European.
La randul sau, Monica Iacob Ridzi a sustinut ca este nevoie de o selectie atenta a persoanelor care vor fi trimise in Parlamentul European. "Fac apel nu numai la partidele politice, ci si la societatea civila, la Coalitie pentru un Parlament curat, sa reia campania din 2004 care ne-a ajutat sa facem o selectie a candidatilor", a subliniat Monica Iacob Ridzi. (Dan Ghetu)