Social-democratii si democrat-liberalii se vor imparti in perioada imediat urmatoare pe prefecturi. Potrivit protocolului incheiat intre cele doua partide, acolo unde un partid detine sefia Consiliului Judetean, cedeaza postul de prefect.
In cazul Bihorului, lucrurile sunt putin mai complicate deoarece niciunul din cele doua partide nu detine functia de presedinte de Consiliu. Drept urmare, cel mai probabil, functia de prefect va fi atribuita partidului care a castigat cele mai multe voturi in judet, adica PDL. In conditiile in care PDL detine deja functia de subprefect, cel de-al doilea subprefect va fi din partea PSD. Cu toate astea, cel de-al doilea post de subprefect este revendicat deja tot de un democrat-liberal.
Sarb sau Abrudan la sefia Prefecturii
Pentru ca nu a reusit sa obtina un nou mandat de parlamentar, democrat-liberalul Gheorghe Sarb pretinde acum sa fie repus in functia de subprefect. Gheorghe Sarb a depus inca de saptamana trecuta o cerere la Ministerul Internelor si Reformei Administrative pentru a-si relua postul. Initial, Sarb a ocupat functia de secretar general al Institutiei Prefectului, dupa care l-a inlocuit pe Florian Serac in postul de prefect. Nu inainte insa de a-si bloca postul de secretar general. Toate acestea se intamplau in perioada in care Sarb era membru marcant al PSD Bihor. Alegerile generale din 2004 l-au prins in functia de prefect. Pentru ca alegerile de atunci au fost castigate de Alianta DA, functia de prefect i-a fost repartizata liberalului Ilie Bolojan, iar Sarb a plecat in Parlamentul Romaniei, tinandu-si in tot acest timp blocat postul de secretar general al Prefecturii. Guvernul format in 2004 a decis transfomarea functiei de secretar general intr-o a doua de subprefect. Ulterior, Sarb a trecut la PD. Dupa plecarea lui Ilie Bolojan la Secretariatul General al Guvernului, postul de prefect a fost ocupat de Mircea Ghitea. Acum, Gheorghe Sarb vrea sa-si reia activitatea de subprefect, mai ales ca partidul din care face parte se afla la guvernare. Nu poate fi numit insa in functie decat prin Hotarare de Guvern. Cel mai probabil, in cadrul primei sedinte a noului Guvern, situatia lui va fi solutionata intr-un fel sau altul. Lucrurile nu sunt insa simple deloc deoarece subprefectul Traian Abrudan, fost membru PD, se bucura de sprijinul unui grup important din PDL Bihor care-l doreste pe acesta in functia de prefect.