Aparitia in Oradea a unor afise in limba maghiara, cu mesajele "Ardealul, pamant unguresc" si "Ardealul a fost si va fi pamant unguresc" a generat primele reactii politice.
Filiala Bihor a Partidului Democrat-Liberal si-a aratat ieri dezacordul fata de aparitia in Oradea a acestor afise, care in opinia lor duc la destabilizare. Democrat-liberalii bihoreni care sunt la conducerea orasului sustin ca "orasul nostru a fost intotdeauna un exemplu de toleranta etnica si intelegere reciproca si nu poate fi manjit de aberatiile sovine ale unor indivizi demni de oprobriul public". De asemenea, in comunicatul de presa inaintat de organizatia judeteana se arata ca in acelasi sens al manifestarilor sovine se inscrie si demontarea placii comemorative dedicate episcopului slovac Kozacec Iozef.
Primarul Mihai Groza a declarat in conferinta de presa de ieri ca impreuna cu Politia va incerca in perioada urmatoare sa ia unele masuri care sa stopeze o eventuala continuare a acestor acte care nu au nicio legatura cu convietuirea locuitorilor din Oradea. De asemenea, primarul interimar a declarat ca se vor lua masuri si asupra celor care vor scrie pe diverse cladiri nume de strazi in limba maghiara. "Nu inteleg de ce se face acest lucru, deoarece, in momentul in care vor exista bani la buget, vom trece la montarea de indicatoare cu numele strazilor si in limba maghiara", a declarat primarul municipiului Oradea. Acesta a mai adaugat ca municipalitatea nu poate sa stearga denumirile acestor strazi, deoarece marea majoritate a acestor cladiri sunt cladiri private. "Am vorbit cu cei de la Politie si de la Jandarmerie si sper ca in doua saptamani sa rezolvam problema", a mai spus primarul.