In cadrul sedintei Delegatiei Permanente a PNL de saptamina trecuta liberalii au cerut democratilor sa se decida care este pozitia lor in privinta votului uninominal.

Liberalii sint dispusi sa lupte chiar si impotriva colegilor de Alianta pentru ca votul uninominal sa fie introdus in tara noastra. Asa cum orice roman stie, despre acest tip de vot se vorbeste de mai multi ani. Nu s-a intimplat insa nimic pina in acest moment. Singurul lucru notabil este infiintarea unei noi comisii parlamentare care are ca obiect al muncii crearea unui proiect de modificare a Codului Electoral. Si tocmai pentru ca rezultatele intirzie sa apara, senatorul Paul Pacuraru a anuntat ca PNL vrea ca PD sa-si spuna deschis pozitia fata de votul uninominal. Asta pentru ca democratii sustin pe de o parte acest tip de vot, dar pe de alta parte, prin vocea fostului lider Traian Basescu, propun altceva. "Delegatia permanenta a PNL a luat citeva hotariri referitoare la problema votului uninominal. Fac parte din comisia parlamentara care se ocupa de modificarea Codului Electoral. Votul uninominal nu este sustinut de foarte multe partide. Era cunoscut ca PRM si UDMR nu sint pentru acest tip de vot. Nu era un secret pentru nimeni ca cei mai mari dusmani ai acestui tip de vot sint cei din PRM, care se sprijina doar pe farmecul lui Vadim Tudor. Daca el nu stringe voturi atunci, nici un alt peremist nu este in stare sa o faca. Partea cu adevarat trista este ca au aparut si alte forte politice care se opun. Aici ma refer la PD. Dupa ce democratii au tot spus ca vor vot uninominal, fostul lider al partidului, Traian Basescu, a venit cu altceva", ne-a declarat Pacuraru.

Basescu e contra

Seful statului vrea un scrutin preferential de lista. Asta inseamna ca partidul politic fixeaza o lista cu cei pe care ii arunca in lupta. Alegatorul poate schimba, in cabina de votare, ordinea candidatilor de pe lista respectiva. In acest fel, ar trebuie ca in Parlament sa intre doar preferatii alegatorilor. "Din pacate insa, experienta a demonstrat ca acest mod de vot este ineficient. Listele sint facute tot de liderii de partid si sansele ca un alegator de la tara sa cunoasca macar un candidat de pe lista sint foarte mici. In plus, membrii partidelor importante vor fi preocupati sa se lupte intre ei in loc sa se concentreze asupra problemelor care ii framinta pe cetateni. E clar, presedintele vrea sa blocheze reforma electorala. Am cerut Partidului Democrat sa-si prezinte in public pozitia oficiala", a mai aratat senatorul PNL Paul Pacuraru.