Anticipate imediat dupa 1 ianuarie 2007, posibil premier democrat, liste comune cu PNL cu paritate decisa de sondaje - acesta a fost mesajul transmis de presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, la scoala de vara a tineretului democrat.
Adriean Videanu a declarat la scoala de vara a tineretului democrat de la Costinesti ca organizarea de alegeri anticipate imediat dupa 1 ianuarie 2007, cand Romania se va integra in UE, "reprezinta o solutie pentru a consolida o putere care sa poata sa gestioneze inclusiv momentul integrarii in UE".
El a mai spus ca, din punctul de vedere al PD, anticipatele organizate dupa ianuarie "ar fi un beneficiu suplimentar pentru PD si pentru Alianta, datorita rezultatelor din sondajele de opinie". Liderul democrat a sustinut necesitatea organizarii anticipatelor pentru ca, "dupa ce ai pierdut majoritatea parlamentara intr-o Camera a Parlamentului, este foarte greu sa gestionezi un proces atat de greu cum este integrarea, practic as putea sa spun ca e imposibil".

Relatia cu liberalii, clarificata

Videanu a aratat ca, dupa 1 ianuarie 2007, s-ar putea clarifica si relatia dintre PNL si PD, odata cu aparitia anticipatelor. El a aratat ca cele doua partide s-ar putea prezenta in formula Aliantei la alegerile anticipate. "Dar pentru alegerile pentru Parlamentul European este posibil sa candidam separat", a adaugat el.
"Trebuie sa fim de acord in Alianta, si PD, si PNL, si, pe de alta parte, trebuie sa constituim acea majoritate parlamentara care sa doreasca alegerile anticipate", pentru a declansa aceasta procedura electorala, a mai spus Videanu.
Intrebat daca, dupa anticipate, viitorul premier va fi desemnat de partidul cu cel mai mare numar de parlamentari, liderul democrat a raspuns printr-un joc de cuvinte: "Evident! Nu E-videanu! Evident"
Videanu a spus ca, pentru a stabili raportul dintre PNL si PD pe listele electorale ale Aliantei D.A. in alegeri, se va comanda un nou sondaj de opinie, realizat de doua institute de cercetare, unul desemnat de liberali, altul de democrati, la fel ca si in 2004.
Potrivit liderului executiv al PD, daca se vor organiza alegeri anticipate, raportul dintre PNL si PD in Alianta ar putea fi dictat doar de acest sondaj de opinie.
Intrebat ce se va intampla daca, potrivit Protocolului Aliantei, PNL va dori sa ia in calcul si alegerile din 2004, pentru a stabili ponderea dintre PD si PNL, Videanu a raspuns: "Nu ne deranjeaza foarte tare. Noi am pierdut foarte mult, in raportul de 1,3 la 1, in acel sondaj pe care am avut indoieli, dar nu l-am contestat".

Responsabilitati mai mari

Videanu s-a referit la PD ca la cel mai important partid de pe scena politica si a subliniat ca democratii au responsabilitati mai mari in fata electoratului decat PNL, partid despre care a spus ca va fi sanctionat de electorat pentru ca nu mai "recunoaste" ca populatia a votat anagajamentele lui Traian Basescu si ale lui Theodor Stolojan. "Responsabilitatea PD fata de electorat este mai mare.
Electoratul a votat angajamentele a doi oameni - Traian Basescu si Theodor Stolojan.
Din pacate, PNL nu mai recunoaste acest lucru. Este o eroare politica pentru care va fi sanctionat", a spus Adriean Videanu.
"Obligatia majora este a noastra, a PD. Mesajul Aliantei a fost dus de Traian Basescu", a aratat Videanu, explicand de ce PD preia cele mai mari responsabilitati.