PD va depune, marti, la Senat, proiectul de lege privind votul uninominal in doua tururi de scrutin, asemanator variantei supusa la vot prin referendum, care prevede si reducerea cu 15% a numarului de parlamentari, a anuntat, luni, presedintele PD, Emil Boc.
Potrivit liderului democrat, acest proiect de lege a fost finalizat luni dimineata si prevede introducerea votul uninominal dupa modelul primarilor, deputatii si senatorii vor fi alesi in doua tururi de scrutin.
Numarul total al parlamentarilor va fi de 381, cu 60 de deputati si 10 senatori mai putin decat cei existenti in momentul de fata.
Astfel, a explicat Boc, asta inseamna o reducere de 15% a numarului de parlamentari, cu o norma de reprezentare de 180.000 de cetateni pentru un senator si 90.000 pentru un deputat.
De asemenea, proiectul democrat prevede ca trasarea circumscriptiilor electorale trebuie sa revina Autoritatii Electorale Permanente.
O alta dorinta a Partidului Democrat este ca pe viitor sa introduca in lege si o prevedere prin care parlamentarii sa poata fi revocati de cetateni.