Democratii se arata ingrijorati de intentia Guvernului de a micsora numarul sectiilor de votare din strainatate si cer oficial Executivului sa nu ia o astfel de decizie, care ar afecta dreptul constitutional al electorilor aflati in strainatate. Acuzatiile democratilor, prezentate de vicepresedintele PD, Anca Boagiu, au primit replica ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, care a sugerat ca numarul de centre de votare va fi stabilit, de fapt, de ambasade, care au avut obligatia sa trimita pana azi la ora 10.00 listele cu centre de votare si participanti.

Vicepresedintele PD, Anca Boagiu, a declarat ca democratii cer premierului, Guvernului si MAE sa nu limiteze numarul de sectii de votare pentru romanii din afara granitelor, pentru ca printr-o astfel de masura li s-ar afecta acestora dreptul constitutional de a participa la referendum.
"PD isi exprima nedumerirea fata de declaratiile MAE conform carora pentru romanii din afara granitelor urmau sa fie deschise 180 de sectii de votare, dar numarul acestora va fi mai mic", a spus Boagiu. Ea a spus ca ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, nu trebuie sa uite promisiunea facuta in fata comisiilor parlamentare, in cadrul audierilor preliminare investirii.
Boagiu s-a declarat, de asemenea, nedumerita de faptul ca sectiile de votare, conform declaratiilor oficiale, erau pregatite pentru eventualele euroalegeri din 13 mai, iar pentru referendumul din 19 mai acestea sunt mai putine. Potrivit lui Boagiu, Guvernul, premierul si ministrul de Externe trateaza romanii cu dubla masura, limitand dreptul celor din afara granitelor la vot. Ea a amintit de prevederile Constitutiei referitoare la restrictiile de exercitare a votului, care-i vizeaza doar pe debilii ori alienatii mintal sau pe condamnati. Ea a citat, de asemenea, dintr-o statistica facuta de MAE si MIRA, conform careia in UE sunt 1.226.596 de cetateni romani, si dintr-o estimare MAE potrivit careia dintre acestia urmeaza sa participe la vot 146.813 romani. "Noi intelegem interesul Guvernului Tariceanu de a limita dreptul la vot al cetatenilor romani, asa cum si PSD a avut aceasta intentie in 2004", a mai spus Boagiu.
Reamintim ca intr-o declaratie de presa recenta, purtatorul de cuvant al MAE, Corina Vintan, a precizat ca ministerul a solicitat misiunilor diplomatice ale Romaniei in strainatate sa reconfirme numarul de sectii de votare stabilit pentru euroalegeri, in vederea organizarii referendumului, insa in acest caz numarul ar putea fi ceva mai mic fata de euroalegeri. Vintan a mentionat ca pentru alegerea europarlamentarilor romani urmau sa fie deschise 181 de sectii de vot. In cazul referendumului insa, din motive de lipsa de timp, este posibil sa nu poata fi organizate sectii suplimentare de vot in afara misiunilor diplomatice.

Liberi sa voteze

In replica la acuzatiile democratilor, Adrian Cioroianu a precizat ca nimic din ceea ce cade in sarcina MAE privind organizarea referendumului nu are conotatii politice, precizand ca ii incurajeaza pe romanii din strainatate sa vina in numar cat mai mare la vot. El a mentionat ca sectii de votare vor fi organizate in ambasade, consulate si chiar consulate onorifice, pentru a asigura posibilitatea unui numar cat mai mare de romani din strainatate de a se prezenta la vot. In acest sens, Cioroianu a precizat ca a avut discutii cu ambasadorii din tarile in care se anticipeaza o prezenta mare a romanilor la referendum. Ministrul a adaugat ca ambasadele au avut obligatia sa trimita pana azi, la ora 10.00, listele cu centre de votare si participanti, ce vor fi publicate pe siteul institutiei.
De asemenea, el a anuntat ca in cadrul ministerului a fost alcatuita o echipa care sa se ocupe de modul in care se organizeaza in strainatate accesul romanilor la vot. Potrivit ministrului, autoritatile romane ar fi trebuit sa inceapa sa se gandeasca mai de mult la solutii care sa asigure posibilitatea pentru cat mai multi romani din strainatate sa voteze, o solutie care ar fi putut fi adoptata fiind votul prin corespondenta.
El a tinut sa sublinieze ca MAE nu politizeaza subiectul referendumului si ca solicita celor care acuza ministerul in legatura cu acest subiect, sa nu-l politizeze la randul lor.