Partidul Democrat a primit joi seara, la Bruxelles, statutul de membru asociat al Partidului Popular European (PPE), decizia fiind luata cu 68 de voturi "pentru" si o abtinere din partea reprezentantului PN¥CD. La intrunirea Biroului Politic al popularilor europeni a participat presedintele PD Emil Boc, insotit de presedintele executiv Adriean Videanu, de secretarul general Vasile Blaga, de vicepresedintii Sorin Frunzaverde si Anca Boagiu, dar si de catre Elena Udrea.
Pana acum, PD a fost doar observator la PPE, membrii asociati din partea Romaniei fiind PN¥CD si UDMR. Dupa reuniune, liderul democratilor, Emil Boc, a declarat ca aprobarea statutului de membru asociat inseamna reprezinta "un pas important pentru Romania" si "o recunoastere a credibilitatii PD in interiorul PPE".
Boc a spus ca votul dat este un succes nu doar pentru PD, ci si pentru Romania, care "va avea o voce autorizata la luarea deciziei atunci cand este vorba de interesul ei". El a adaugat ca, "dupa 1 ianuarie 2007, potrivit regulilor PPE, PD va deveni partid cu drepturi depline in PPE".

¥aranistii s-au abtinut de la vot

In cadrul votului pentru acceptarea democratilor in randul PPE, doar PN¥CD, care are de anul trecut statutul de membru-asociat, s-a abtinut de la vot. In acest, sens liderul taranistilor, Gheorghe Ciuhandu, a explicat ca PN¥CD s-a abtinut de la vot pe motiv ca PD a ramas la nivelul declaratiilor verbale, fara a concretiza un protocol de colaborare cu crestin-democratii, asa cum se stabilise anterior. El a amintit ca le solicitase democratilor sa modifice Legea electorala si Legea partidelor, dar si ca europenii recomanda realizarea unei liste comune PD-PN¥CD pentru alegerile parlamentare europene. "Cata vreme noi practic nu avem niciun fel de garantii ca PD doreste realmente o colaborare cu noi, noi am zis ca ne abtinem", a subliniat Ciuhandu. El a conchis ca "aceasta abtinere nu trebuie privita neaparat ca un vot impotriva PD, ci, din contra, ca o atentionare si ca o invitatie la dialog". La randul sau, liderul democrat, Emil Boc, a refuzat sa comenteze abtinerea taranistilor, declarand ca lasa in seama altora sa judece acest vot.