Vicepresedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania Szilágyi Zsolt a facut ieri o serie de precizari atat in ceea ce priveste alegerile parlamentare, cat si in problema tratativelor esuate dintre PCM si UDMR.
Primul subiect abordat a fost legat de o presupusa discriminare pe care comunitatea maghiara va trebui sa o suporte la alegerile parlamentare. "Aceasta noua formula de alegeri parlamentare prevede anumite legi discriminatorii in ceea ce priveste comunitatea maghiara si puterea ei de reprezentativitate in parlament. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca partidele minoritare mici sunt egale cu cele ale partidelor romanesti mari, ceea ce nu este normal raportat la numarul de maghiari si de romani care convietuiesc in Romania. In alte tari se pune mai multa baza pe importanta minoritatilor si exista sisteme de vot diferentiate", a declarat Szilágyi Zsolt. Intrebat care sunt acele tari, reprezentantul PCM a declarat: "Serbia, Croatia, Polonia sau Finlanda sunt un exemplu aici. Polonia, spre exemplu, are un prag de 5% pentru polonezi si 2% pentru minoritati. O reglementare de acest gen ar fi atat in avantajul Romaniei, cat si al minoritatii maghiare". Din pacate, de pe lista lipseau tarile importante care au un renume in politica mondiala si care au minoritati nationale puternice. Cat despre interesele nationale niciun politician roman nu ar fi de acord cu o lege care sa avantajeze un partid care vizeaza autonomia unei regiuni, adica incalcarea primului articol din Constitutia Romaniei.
"Ne pare rau ca UDMR continua sa monopolizeze interesele comunitatii maghiare si nu vrea sa ia act de rezultatele pe care PCM le-a obtinut atat la alegerile Europarlamentare, cat si la nivel local. Raportul voturilor la alegerile parlamentare a fost de 60 la 40. Noi am lansat chemarea la dialog, iar reprezentantii UDMR s-au aratat cooperanti. Pacat ca apoi si-au schimbat opinia si ne-au facut o oferta de-a dreptul umilitoare. In acest context, noi ne gandim sa dam voie reprezentantilor PCM sa candideze ca independenti la alegerile parlamentare pentru a nu mai fi nevoie sa atinga acel plan de 5% care ne dezavantajeaza. Tõkés László considera ca raspunderea pentru esecul negocierilor o poarta politicienii UDMR care au pus inaintea intereselor comunitatii maghiare interesele partidului unic. Noi am tot sperat ca UDMR va realiza ca sistemul unui partid unic nu este eficient, mai ales ca s-a vazut clar la alegeri ca Uniunea nu este in stare sa reprezinte toata comunitatea maghiara. De pierdut va avea comunitatea maghiara din Romania, care la urmatoarele alegeri va fi subrezita", a declarat Szilágyi Zsolt.