Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvant al Partidului Conservator (PC), a anuntat ca PC va discuta in cadrul sedintei Biroului Permanent posibilitatea de a solicita sesiune extraordinara in Parlament pentru dezbaterea si adoptarea legii prin care seful DNA va fi numit la propunerea CSM, si nu a Ministerului Justitiei, ca pana acum.
PC solicita dezbaterea si adoptarea cu celeritate, de catre Senat, a propunerii legislative apartinand conservatorilor privind modificarea legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, astfel incat inlocuitorul sefului DNA, Daniel Morar, adjunctii sai si sefii de sectii sa fie numiti la propunerea CSM.
Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat vineri pentru NewsIn ca partidul pe care il reprezinta va solicita introducerea propunerii legislative pe ordinea de zi cu prima ocazie cu care se va intruni Parlamentul, dar ca PC ia in calcul si convocarea unei sesiuni extraordinare pe aceasta tema, propunerea urmand a fi dezbatuta in cadrul sedintei de luni a Biroului Permanent al partidului. Ciuca a precizat ca PC se va consulta si cu colegii de alianta, PSD, pentru a decide daca solicita Parlamentului sesiune extraordinara pentru adoptarea propunerii legislative, in conditiile in care si social-democratii au avut mai multe initiative similare.
Daca propunerea legislativa a PC ar fi adoptata, Consiliul Superior al Magistraturii, nu ministrul Justitiei, ca in prezent, va propune presedintelui Romaniei numirea si revocarea din functie a procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al DNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestuia.
PC considera ca aceasta masura este in asentimentul cerintelor raportului CE, contribuind la depolitizarea justitiei, CSM fiind, potrivit textului constitutional, garantul independentei justitiei. "Partidul Conservator considera ca politizarea justitiei din Romania opera lui Traian Basescu si a PD-L trebuie sa inceteze, iar adoptarea de catre Senat a propunerii noastre legislative ar fi un demers salutar, in acest sens", se arata si intr-un comunicat de presa al PC.