Evenimentul Zilei titreaza: Felix isi muta antenele la PNL
Alianta PSD-PC nu se rupe, dar moare incet. Conservatorii lucreaza de pe acum la "lipirea" de PNL din 2012.
Din Alianta PSD-PC nu a mai ramas decat colaborarea parlamentara si functia de vicepresedinte al Senatului, detinuta de Dan Voiculescu. Cele doua formatiuni politice nu mai au un viitor impreuna.
Oficial, protocolul dintre PSD si PC ramane valabil. Neoficial, conservatorii lucreaza, in perspectiva alegerilor parlamentare din 2012, la ruptura de PSD si la "lipirea" de PNL.
"PC va candida pe liste proprii la alegerile locale din 2012", a declarat, pentru EVZ, Bogdan Ciuca, vicepresedinte al conservatorilor. Acesta este semnalul ca protocolul aliantei PSD-PC nu va fi reinnoit dupa expirare.
Oficial, protocolul nu va fi denuntat. "Nu au existat astfel de discutii", a comentat Bogdan Ciuca zvonurile despre o eventuala intentie a PC de a rupe protocolul cu PSD. El spune insa ca aparitia acestor zvonuri s-ar putea explica prin faptul ca PC a inceput sa se pregateasca de campania din 2012. Din aceste pregatiri face parte si "dezlipirea imaginii PC de anexa a PSD". "PC este un partid, nu o filiala a PSD. La nivelul perceptiei publice suntem considerati o anexa a PSD. E o perceptie cu care ne luptam", spune Bogdan Ciuca.
Vicepresedintele PC spune ca protocolul cu PSD a fost constituit pe cateva elemente: alegerile parlamentare, alegerile prezidentiale, alegerile europarlamentare.

Voiculescu tine la functia de vicepresedinte al Senatului

Ruptura dintre cele doua partide a fost confirmata si de o declaratie a presedintelui PSD, Victor Ponta, care a luat nota ca PC isi cauta alti aliati la viitoarele alegeri. "Cred ca vor candida singuri si la locale, si la parlamentare. Am luat in serios acest anunt al lor si le urez succes", afirma recent Victor Ponta la emisiunea "2+1", de la postul B1.
Comunicarea dintre cele doua partide s-a rupt la scurt timp dupa ce Mircea Geoana nu a mai fost presedintele PSD. Alianta se baza pe relatia personala dintre Voiculescu si Geoana. O relatie similara nu exista si in ceea ce-l priveste pe Victor Ponta care, in nenumarate randuri, a manifestat obiectivitatea fata de mogulii de presa.
Conservatorii nu au niciun interes sa rupa acum protocolul cu PSD. Dan Voiculescu si-ar pierde automat functia de vicepresedinte al Senatului, pozitie cedata de social-democrati conservatorilor. Grupul Parlamentar PSD contine un singur senator PC, Dan Voiculescu. La nivelul PSD au existat mai multe momente cand s-a pus problema ca Voiculescu sa fie lasat fara functie. Si cand era Mircea Geoana presedinte al partidului, dar si in mandatul lui Victor Ponta, s-au respins aceste initiative cu argumentul ca "PSD are inca nevoie de televiziunea lui Voiculescu".

PNL: PC este un partid onest

Aceeasi "nevoie de Antene" o simt si liberalii. Crin Antonescu are un partid, dar nu are o televiziune. Dan Voiculescu are o televiziune, dar nu are un partid. Aici este inceputul unei mari "prietenii" care se va naste intre PNL si PC inaintea alegerilor parlamentare din 2012.
Desi sustin ca e mult prea devreme sa se discute despre o alianta electorala la tribunal cu PC, liberalii nu exclud posibilitatea ca in 2012 sa-i ia in spate pe conservatori.
Ideea are deja adepti la varful PNL: vicepresedintii Mihai Voicu si Relu Fenechiu. "Cu PC pastram colaborarea parlamentara si in teritoriu. Consider ca PC este un partid de opozitie onest, cu idei bune, in special in domeniul economic. Eu, personal, am mai spus-o, sustin o colaborare electorala, dar asta nu e deocamdata o discutie in PNL", a declarat Voicu pentru EVZ.
"Este in regula! Atat timp cat avem o platforma comuna pe care sa o agream, sunt de acord", a comentat scurt si Relu Fenechiu, intrebat daca ar vota in interiorul partidului pentru o astfel de alianta.