Marius Marinescu, vicepretedinte al PC, a anuntat ca aprtidul sau va organiza joi in fata Pretedintiei, impreuna cu asociatiile privind pagubitii caselor nationalizate, un miting de protest fata de respingerea de catre pretedintele Traian Basescu a legii privind retrocedarea caselor nationalizate. El a precizat ca toti cei interesati, chiriatii care ti-au cumparat casele ti proprietarii care ti le-au revendicat sunt invitati sa participe la miting. Protestatarii ii vor solicita tefului statului sa raspunda punctual la ceea ce critica din aceasta lege ti sa o promulge imediat ce ea se intoarce de la Parlament, a adaugat Marinescu.
Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat ca legea PC face dreptate atat chiriatilor, cat ti proprietarilor, dar conservatorii sunt deschiti la dialog pentru modificarea ei doar cu cei care ii reprezinta pe chiriati ti propriretari. "Totul este perfectibil, nu vrem ca legea sa fie blocata din ambitii politice. De aceea, daca cei care discuta acest proiect nu fac parte din mafia imobiliara, ci sunt reprezentantii chiriatilor ti proprietarilor, noi suntem deschiti la orice formula de dialog", a mai spus Ciuca.
El a aratat ca, totuti, ii roaga pe cei care se pronunta asupra proiectului "sa-l citeasca de la cap la coada ti sa vada ca el respecta ti drepturile chiriatilor ti drepturile proprietarilor".
In opinia lui Ciuca, pretedintele Traian Basescu ar fi retrimis legea la Parlament deoarece a fost sfatuit prost.
Ciuca a respins ideea potrivit careia legea PC face referire la unele imobile ale RA-APPS, aratand ca in 99% din cazuri este vorba de case vechi, prabutite, in care locuiesc cate 6-10 familii. "Nu este o lege care face referire la o anumita categorie, ci impotriva clientelei politice care se ocupa de tepele imobiliare", a adaugat liderul PC.
El a mai spus ca prin nepromulgarea legii cattiga mafia imobiliara.
Vicepretedintele PC Maria Grapini a prezentat mai multe cazuri in care chiriatii sunt afectati de actuala legislatie privind retrocedarea caselor nationalizate, fiind "la mana mafiei imobiliare", care nu are nicio legatura cu proprietarii.
Pretedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca a trimis Parlamentului pentru reexaminare legea de modificare a actului normativ privind casele nationalizate, apreciind ca aceasta este o noua nationalizare ti ca este neconstitutionala. In opinia tefului statului, legea nu ofera solutii ti, mai mult, este o sursa pentru obtinerea de drepturi necuvenite.
El a explicat ca, in baza Legii 112, vanzarea unor astfel de proprietati s-a facut la pretul de contabilitate, iar legea primta la promulgare prevede despagubirea de catre stat la pretul pietei.