O parte din primarii PSD ai judetului Constanta se pregateste sa-si faca bagajele si sa se mute in barca aflata pe valul Puterii a Partidului Democrat. Desi deocamdata spun ca inca nu au luat decizia finala, primarii Zamfir Iorgus (Mangalia), Traian Cristea (Costinesti), Florin Mitroi (Valu lui Traian) si Mugur Mitrana (23 August) sunt deja "marcati" in portofoliul Organizatiei Judetene a PD Constanta, dupa cum sustin importanti membri ai formatiunii politice mentionate. "Socul" vestii nu l-a luat foarte tare prin surprindere pe primarul Constantei, Radu Mazare, care este si presedinte al Organizatiei Judetene a PSD Constanta, acesta declarand ca zvonuri privind edili sociali-democrati care sunt "curtati" de PD sau care au inceput sa aiba ganduri de plecare spre... Putere nu sunt de ieri, de azi. Iar adevarul este ca de cateva luni bune circula informatii pe aceasta tema, insa de fiecare data, pana vineri, negate cu toata gura de primarii PSD sau spuse cu jumatate de gura de PD. Primarul Mangaliei, Zamfir Iorgus, a fost cel care a "dat tonul" nebuniei cu plecarile, in sensul ca toata lumea se astepta ca, imediat dupa sedinta de Consiliu Local de vineri, sa faca declaratii pe tema inscrierii sale in Partidul Democrat, dupa o "curtare" asidua, dupa cum sustin surse democrate, venita din partea deputatului Stelian Dutu, presedintele PD Constanta. Zamfir Iorgus a lasat insa asistenta cu "buzele umflate", spunand ca nu are ce sa declare. Cu chiu, cu vai, Zamfir Iorgus a precizat, pentru "Replica" de Constanta: "Nu vreau nici sa infirm, dar in nici un caz sa confirm acest lucru. Ma abtin de la orice fel de comentariu". Superiorul sau pe linie de partid - Radu Mazare a dat de inteles ca stie despre intentiile mai mult sau mai putin "fortate" de insistenta democratilor, dar ca, dintre toti primarii aflati pe "lista" PD, Zamfir Iorgus este cel care i-a spus ca nu pleaca. Deocamdata. De altfel, Radu Mazare a precizat, pentru "Replica" de Constanta, ca Zamfir Iorgus este singurul primar cu care a discutat, din "lista de patru". In pofida celor spuse de Radu Mazare, democratii sustin ca edilul-sef al municipiului Mangalia va "intari" randurile PD, dar asta imediat dupa organizarea unei sedinte de Birou Judetean al partidului, in care se va discuta acceptarea sau nu a noilor membri. Care membri, printre altele, trebuie sa-si dea acordul semnand o adeziune de membru de partid, care poate fi contestata. Dar, dat fiind ca este vorba de primari si nu orisice muritor de rand care isi doreste sa devina membru in partidul lui Boc... orice contestatie ar putea fi trecuta cu vederea - conditia esentiala fiind sa nu existe impotrivire de la "centru".

Mitroi: "Astazi nu plecam, nu stiu maine..."

Mai departe insa, adica revenind la primarii despre care reprezentantii PD sustin ca sunt ca si plecati, trebuie spus ca edilul Costinestiului, Traian Cristea a declarat ca presa trebuie sa aiba rabdare si sa astepte sa convoace el lumea pentru declaratii in acest sens. "Deocamdata, azi e vineri, ma gandesc unde fac o baie in mare...", a spus, in gluma, dar dand senzatia ca nu se astepta ca presa sa afle atat de repede de veste, Traian Cristea. La randul sau, primarul din Valu lui Traian, Florin Mitroi, a precizat: "Nu am semnat nici o adeziune la PD. Am avut o discutie, astept surprizele". Mitroi a detaliat etapa "discutiilor", precizand ca "am avut discutii intre colegii PSD, consilieri ai PSD, daca sa ramanem sau sa plecam la PD... Astazi nu plecam, nu stiu maine. Mai este pana pe data de 9 august, cand se depun declaratiile referitoare la apartenenta politica", a conchis Mitroi.

Mazare: "Se lasa cumparati cu trei arginti"

Fata de viitorii "dezertori", presedintele PSD Constanta, Radu Mazare, a declarat ca "asta e democratia, mai exact "asta fac democratii - ii momesc cu bani (n.r. pe primarii PSD)" sau recurg la intimidare. "Astia care sunt fricosi si se lasa cumparati cu trei arginti, pleaca, astia care sunt mai barbati - raman", a spus Radu Mazare despre primarii care vor trece in barca PD-ului, cu precizarea ca in cursul zilei de luni, va organiza o conferinta de presa in care va arata fiecare primar cu ce a fost "cumparat" sau santajat, ca sa spuna "la revedere" social-democratiei. In aceste conditii, ramane de vazut care va fi reactia primarilor despre care PD a anuntat ca vor schimba macazul. Este posibil ca acestia sa se sperie de anuntul primarului Radu Mazare, dar este la fel de adevarat ca Puterea este o tentatie prea mare sau... reprezinta o presiune la fel de mare. Tot primarul Radu Mazare ne-a spus ca este foarte posibil ca respectivii edili sa fi fost "convinsi" prin metoda clasica, aceea a fabricarii dosarelor. "I-au cautat si pe ei, la fel cum m-au cautat si pe mine." Si, de asemenea, lucru interesant de precizat - un personaj important din PD ne-a "susurat" ca el personal l-a sfatuit pe Iorgus sa nu vina la PD! De ce? Pentru ca s-ar "lega la cap" si mai tare cu pretentiile anumitor democrati de facilitare a afacerilor. In plus, mai exista democrati care nu agreeaza venirea primarilor mentionati din doua motive: in primul rand respectivii edili sunt considerati "dalmatieni", ca si cel care i-a racolat, in al doilea rand, cel care i-a racolat ar avea cu ce "merite" sa se laude la "centru", acolo unde are o imagine putin sifonata. Ne referim aici, desigur, la deputatul Stelian Dutu, caruia, din pacate, nu i-am putut lua punctul de vedere pentru ca avea telefonul mobil de la Parlament inchis, la fel ca si in alte dati. Totusi, daca cei patru vor trece, de saptamana viitoare sau in maxim doua saptamani, la PD, se asteapta ca si alti primari social-democrati sa le urmeze gestul.