Presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu, a declarat ieri ca, in pofida victoriei obtinute din primul tur al alegerilor municipale de candidatul Aliantei D.A. la Primaria Capitalei, Adriean Videanu nu are suficienta legitimitate in fata bucurestenilor din cauza prezentei prea mici la urne.
“Rezultatul obtinut de Videanu raspunde criteriilor juridice de alegere, dar s-ar putea sa aiba probleme legate de relatia cu Consiliul General al Municipiului Bucuresti si cu primarii de sector, chiar daca acestia apartin aceleiasi formatiuni politice. Este posibil ca atunci cand vor exista situatii tensionate ceilalti sa faca apel la legitimitatea mai mare, data de o prezenta la vot mult mai importanta in iunie 2004 si de un vot mult mai consistent primit atunci din partea bucurestenilor.
Prezenta la vot a fost de sub 25%, o prezenta foarte scazuta, care nu confera suficienta legitimitate viitorului primar“, a declarat el.
Parvulescu a fost de parere ca absenteismul inregistrat duminica la urne “a fost fara precedent nu doar la alegerile locale, ci fara precedent in istoria Romaniei“. El a apreciat ca acest lucru s-a datorat in principal contextului politic, dar si faptului ca partidele politice nu au promovat candidati de anvergura.
Potrivit lui Parvulescu ar mai putea fi si o alta explicatie, legata de evenimentele din ultima vreme - rapirea celor trei jurnalisti romani la Bagdad, agonia si moartea Papei Ioan Paul al II-lea -, care au facut ca acoperirea mediatica a campaniei sa treaca in plan secund.