Conducerea Partidului Verde, formata din copresedintii Florin Bejan, Gheorghe Ionicescu si Bogdan Mihailescu, a fost realeasa in cadrul Congresului National, for care a aprobat si colaborarea formatiunii cu Partidul Ecologist Roman.

La lucrarile congresului au participat, conform conducerii, 300 de reprezentanti. De asemenea, au fost prezenti fostul ministru democrat al Mediului Sulfina Barbu si reprezentanti ai Partidului Verde European: Panu Laturi - secretar general al Verzilor din Finlanda si Manuel Sarrazin - membru in Parlamentul landului Hamburg. Congresul de la sfarsitul saptamanii trecute a fost primul de la infiintarea partidului, delegatii cu drept de vot reconfirmandu-i, cu 80 de voturi pentru, doua abtineri si sase voturi impotriva, pe cei trei copresedinti. In cadrul congresului au fost alesi, de asemenea, membrii Consiliului National si ai Delegatiei Permanente.
Copresedintele Florin Bejan a declarat ca Partidul Verde propune pentru Romania un nou mod de a face politica si vine cu idei noi menite sa aduca un aer proaspat in politica romaneasca. De altfel, "aer proaspat" este sloganul formatiunii.
Bejan a mai declarat ca Partidul Verde militeaza pentru reducerea pragului electoral, pentru accederea in Parlament la 3%, considerand ca pragul de 5% reprezinta o bariera care conserva situatia actuala din politica romaneasca.
La congres a participat si presedintele Partidului Ecologist Roman, Petre Lificiu, fost ministru al Mediului. Acesta a declarat ca este foarte important ca miscarea ecologista din Romania sa fie unita pentru ca politicile referitoare la protectia mediului sa fie reprezentate in cadrul puterii politice. El a aratat in discursul sau ca ecologistii "trebuie sa stea uniti si sa nu mai mearga pe doua carari". Lificiu a afirmat ca, prin aceasta unitate, ecologistii "vor da o lovitura politica nemaiintalnita pana acum". Congresul National al Partidului Verde a aprobat protocolul de colaborare cu Partidul Ecologist, cele doua formatiuni urmand sa fuzioneze sub "cupola" Partidului Verde.