Presedintii Partidului Democrat si Partidului Liberal Democrat, Emil Boc si Theodor Stolojan, au anuntat aseara fuziunea celor doua formatiuni pentru ducerea "pana la capat a proiectului politic al Aliantei DA". Noua formatiune se va numi Partidul Democrat Liberal si va fi de orientare centru-dreapta, afiliat la Partidul Popular European. Liderul interimar al noului partid va fi Emil Boc, secondat de doi prim-vicepresedinti, Theodor Stolojan si Vasile Blaga. In ianuarie 2008 vor avea loc congresele celor doua formatiuni, in urma carora va fi desemnata conducerea PDL. Potrivit scorurilor obtinute de PD si PLD la alegerile europarlamentare, noua formatiune hibrid a devenit cel mai puternic partid din Romania, cu reprezentare de circa 37% in randurile electoratului. Dupa cum era de asteptat, restul clasei politice a caracterizat deja noua formatiune ca fiind partidul prezidential, cu atat mai mult cu cat anuntul referitor la infiintarea PDL a venit imediat dupa ce Boc si Stolojan au iesit de la o intalnire cu presedintele Traian Basescu.
Liderul noului partid, Emil Boc a declarat ca se doreste continuarea proiectului Aliantei Dreptate si Adevar, creat de Traian Basescu si Theodor Stolojan. "Am decis sa propunem conducerilor partidelor noastre formarea unui nou partid politic de centru-dreapta, rezultat din unificarea PD si PLD. Noul partid va fi afiliat la Partidul Popular European (PPE) si va pastra in interior curentul de centru si curentul liberal. Ceea ce nu am putut realiza cu petroliberalii domnului Tariceanu, vom realiza impreuna cu domnul Stolojan. Vom crea cea mai puternica forta politica din Romania si prin aceasta vom ramane consecventi cu principiile si valorile politice ale Aliantei D.A. din 2002", a comentat liderul democratilor. La randul sau, prim-vicepresedintele proaspat infiintatului PDL, Theodor Stolojan, a declarat ca formatiunea va prezenta "un program de guvernare coerent, eficient, stabil pentru progresul tarii si pentru ridicarea nivelului de trai al oamenilor". Reactiile adversarilor politici nu au intarziat sa apara. Astfel, Ludovic Orban, vicepresedintele PNL, a declarat ca PNL va trimite o felicitare catre PD si PLD, in urma anuntului fuziunii.

Orban: "Basescu a ordonat, Boc si Stolojan au executat"

"Basescu a ordonat, Boc si Stolojan au executat. Era un deznodamant, totusi, greu de prevazut dupa ce Boc anuntase ca aceasta fuziune nu va fi facuta decat dupa alegeri", a declarat Orban. "O sa le trimitem o scrisoare de felicitare si ne bucuram ca lupul s-a lepadat de haina de oaie si ca s-a clarificat ca singura forta de dreapta este PNL", a mai adaugat liderul liberal. Senatorul PSD Serban Nicolae a declarat ca PDL este "partidul prezidential" de care se vorbeste de mai bine de doi ani de zile. "Eu sunt foarte de acord ca acesta este partidul prezidential de care se vorbea. Pe langa idolatria fata de presedinte, acest partid nu va avea alt electorat decat cel al lui Basescu", a spus Nicolae Serban. Pentru Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, fuziunea de ieri era previzibila, dar si lipsita de perspective. "Era previzibil ca se va intampla asa si ca asta a si intentionat Traian Basescu - sa-si creeze un mega-partid prezidential care sa-i execute orbeste toate ordinele. Eu nu prevad viata lunga acestei struto-camile, dimpotriva cred ca imediat cum se va prabusi Basescu se va prabusi si aceasta constructie artificiala care nu are nici un fundament doctrinar", a precizat Vadim.

Dutu: "Daca cei de la centru hotarasc ca asa trebuie, e foarte bine"

Pe plan local, reactiile liderilor democrati sunt, deocamdata, foarte moderate. Deputatul Stelian Dutu, presedintele PD Constanta, a refuzat sa comenteze fuziunea PD-PLD, precizandu-ne ca este vorba doar despre o stire, un proiect care va trebui supus adoptarii structurilor de conducere ale celor doua partide. "Daca cei de la centru hotarasc ca asa trebuie, e foarte bine. Deocamdata nu fac nici un comentariu, eventual as zice: de ce nu?!", ne-a declarat Dutu.