Partidele si politicienii romani s-au grabit in 2008 - fiind an electoral - sa faca legi favorabile Bisericii Ortodoxe (BOR) si s-au ferit sa adopte legi care nu ar multumi BOR, constata Raportul anual al Departamentului de Stat american privind libertatea religioasa.
Raportul pentru 2009 al Departamentului de Stat privind libertatea religioasa, lansat luni la Washington, aduce o critica destul de dura la adresa Bisericii Ortodoxe Romane, careia Statele Unite ii reproseaza, in principal, ca isi foloseste influenta asupra politicienilor pentru a obtine decizii in favoarea sa si in detrimentul minoritatilor religioase, cum ar fi greco-catolicii, protestantii, romano-catolicii sau martorii lui Iehova. Cazurile semnalate cu precadere de raport sunt cele privind refuzul BOR de a restitui bisericile greco-catolice, accesul inegal la educatie religioasa si acordarea de fonduri disproportionate pentru bisericile ortodoxe.
"Putini politicieni sustin masuri legislative care ar nemultumi BOR. Pentru ca anul 2008 a fost un an electoral, partidele si politicienii s-au grabit sa faca legi care favorizeaza Biserica Ortodoxa. Unii critici au acuzat ca acest lucru a fost facut pentru a castiga bunavointa Bisericii in timpul perioadei electorale", puncteaza raportul american.
Spre exemplu sunt oferite alocarea de catre Guvern, in martie si mai 2008, a unor fonduri in valoare de 200 de milioane de dolari (500 milioane de RON) pentrui construirea si repararea bisericilor, buna parte mergand catre biserici ortodoxe. In plus, este amintita si o propunere legislativa a liberalilor prin care manastirilor ar fi urmat sa li se restituie padurile obtinute in perioada interbelica sau propunerea PSD de createre a salariilor clericilor si ca membrii ai clerului sa nu fie investigati pentru o posibila colaborare cu fosta Securitate.
In general, observa Departamentul de Stat, "oficialitatile locale tind sa fie tolerante cu minoritatile religioase, dar au existat incidente in cadrul carora au fost exercitate presiuni si s-a recurs la intimidare din partea clericilor ortodocsi. In unele cazuri politia locala si autoritatile administrative au sustinut campanii sociale - cateva dintre ele ajungand chiar la intimidare fizica - impotriva actiunilor de raspandire a credintei de catre grupuri religioase neortodoxe sau au demonstrat o atitudine pasiva fata de oprirea hartuirii acestor grupuri".
Raportul a mai constatat in Romania si abuzuri sociale si discriminari in baza afilierii religioase, a credintei si a practicarii religiei. Au existat si incidente in timpul carora BOR a aratat ostilitate fata de bisericile neortodoxe si a criticat actiunea de raspandire a credintei altor grupuri religioase, precum protestantii. In general, Biserica ortodoxa a refuzat sa retrocedeze bisericile greco-catolice si si-a folosit adesea influenta pentru a pune presiune asupra minoritatilor sau a oficialilor guvernamentrali in propriul avantaj", puncteaza raportul Statelor Unite.
De asemenea, Departamentul de Stat face referiri si la aparitia publica a liderilor BOR alaturi de politicieni.
Raportul SUA aminteste si de plangerile repetate privind faptul ca statul favorizeaza in mod nejustificat Biserica Ortodoxa.
"In iunie 2008, reprezentanti ai bisericilor reformate, luterane, unitariene, greco-catolice si baptiste ungare au depus o plangere la Comisia Europeana pretinzand ca legea religiilor discrimineaza minoritatile religioase si ca, in ciuda prevederilor constitutionale care garanteaza libertatea religioasa, statul favorizeaza in mod nejustificat BOR", constata Departamentul de Stat.