Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca i-a solicitat secretarului de stat de la Departamentul pentru Afaceri Europene sa trimita liderilor partidelor parlamentare o scrisoare prin care sa reaminteasca acestora ca se asteapta propuneri pentru Strategia postaderare. Pe de alta parte, reprezentantii partidelor isi disputa intaietatea in lansarea unui astfel de proiect.
Premierul Tariceanu a apreciat ca dezbaterea strategiei post-aderare, inclusiv propunerile care trebuie prezentate pentru Strategie, a intrat "intr-un con de umbra" din cauza dezbaterilor politice din ultimele zile. Premierul urma sa propuna partidelor parlamentare pana miercuri, 24 ianuarie, directiile strategice de actiune pentru elaborarea viitoarei Strategii postaderare a Romaniei, iar textul propriu-zis sa fie elaborat de un grup de lucru pana la sfarsitul lui martie. Tot pana la aceasta data, partidele parlamentare ar fi trebuit sa-si prezinte propriile propuneri. Procedura a fost convenita saptamana trecuta de liderii partidelor parlamentare, in cadrul intalnirii organizate pe aceasta tema la Palatul Victoria.Tariceanu a propus formarea unui grup de lucru in care sa fie desemnati reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare, ai Academiei, ai "Bancii Nationale", ai Consiliului Economic si Social si ai societatii civile, care sa redacteze forma finala a Strategiei. Partidele urmau sa-si nominalizeze reprezentanti in acest grup de lucru.

"Afirmatii fara acoperire"

"In decembrie, cand presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu au inchis festiv anul inainte de integrarea europeana, strategia noastra se afla deja pe masa Parlamentului", a declarat ieri purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu. Afirmatia lui Diaconescu vine ca raspuns la declaratiile premierului, care sustine ca nu a primit pana acum din partea partidelor politice nicio propunere privind strategia postaderare, desi termenul final a expirat in cursul zilei de joi. "Ceea ce spune premierul nu sunt decat afirmatii fara acoperire. PSD are o strategie postaderare", a spus Diaconescu.

"Nu am fost chemati"

La randul lui, presedintele PIN, Cosmin Gusa, a declarat ieri ca cei in masura sa elaboreze o strategie postaderare sunt "cei care au contact cu Guvernul", partidele de opozitie putand contribui doar cu unele amendamente. "Sa faca (n.r. - strategia postaderare) cei care au legaturi cu Guvernul, pentru ca ei au legaturi cu ultimele negocieri de la guvern. Partidele din opozitie pot doar sa amendeze", a declarat Gusa. El a mai spus ca nu a fost invitat de catre Tariceanu la discutiile pe care acesta le-a purtat marti seara cu liderii formatiunilor politice pe marginea strategiei postaderare. "Noi nu am fost invitati la discutii. Daca am fi fost chemati, am fi vorbit ceva, dar nu am fost chemati", a declarat liderul PIN. Acesta a precizat ca partidul pe care il conduce a fost primul care a inceput elaborarea unei astfel de strategii inca din decembrie prin campania "in Europa, dar nu asa!", cand conducerea PIN chema populatia sa boicoteze alegerile pentru PE.

Nu s-a stabilit un termen privind elaborarea strategiei

Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a declarat ieri ca la consultarile care au avut loc marti seara intre premierul Tariceanu si reprezentantii partidelor politice nu s-a stabilit niciun termen privind elaborarea unei propuneri de strategie postaderare care sa fie trimisa Guvernului. "Premierul Tariceanu se afla intr-o eroare. La consultari s-a stabilit sa se faca mai intai o platforma politica, pentru care sa-si dea consens toti parlamentarii, si apoi sa se stabileasca o propunere de strategie postaderare. Nu a existat niciun termen pentu acest lucru", a afirmat Bolcas. Intrebat daca a primit scrisoarea pe care premierul sustine ca a trimis-o miercuri partidelor politice, Bolcas nu stie sigur. "Se poate sa se fi primit ceva. Poate la cabinetul domnului presedinte...", a explicat el.