Senatorul roman Nicolae Moga a prezentat o informare referitoare la Conferinta presedintilor Parlamentelor Uniunii Europene, desfasurata la Nicosia, in perioada 21-23 aprilie 2013. Puteti citi in continuare cea de-a doua parte a textului informarii.

Referitor la subiectul Articolul 13 din Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare (TSCG)":
1. Presedintii observa ca legitimitatea democratica a desfasurarii Semestrului European este de importanta vitala si ca parlamentele nationale ar trebui sa fie implicate in mod adecvat in modelarea si implementarea cadrului pentru reforme mai puternice ale politicii economice, bugetare si fiscale in tarile lor si in aducerea dimensiunii UE in politicile nationale.
2. Presedintii subliniaza faptul ca aceasta consolidare a legitimitatii democratice in cadrul UE este necesara in special in acest moment, cand discutiile referitoare la cauzele crizei, in special cele referitoare la Zona Euro se concentreaza pe structuri adecvate de guvernanta economica a UE.
3. Presedintii subliniaza necesitatea unei legitimitati democratice si a unei responsabilitati mai puternice in guvernanta economica a UE, in special in UEM si nevoia unui rol mai mare al parlamentelor nationale. Acestia saluta recunoasterea acestei necesitati atat in "Schita pentru o Uniune Economica si Monetara adanca si autentica", publicata de Comisia Europeana in noiembrie 2012, cat si in raportul intitulat "Catre o uniune economica si monetara autentica" publicat de Presedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy in decembrie 2012, in stransa colaborare cu Presedintele Comisiei Europene, Eurogroup si Banca Centrala Europeana.
4. Presedintii observa ca aceasta cooperare intre parlamentele nationale si Parlamentul European ar trebui sa fie intensificata in contextul noii guvernante economice o UEM, care are la baza Articolul 13 din Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare (TSCG). Acestia observa, de asemenea, ca stabilirea unei Conferinte interparlamentare bazata pe acest articol ofera parlamentelor nationale o provocare unica pentru a lua in considerare rolul lor in asigurarea responsabilitatii si legitimitatii democratice in UE, in contextul unui cadrul unei politici financiare, economice si bugetare mai integrate.
5. Presedintii sunt de acord ca aceasta conferinta ar trebui sa reuneasca reprezentanti ai tuturor parlamentelor nationale ale tarilor membre ale UE si ai Parlamentului european, in special din comisiile relevante. In acest scop, acestia considera ca noul mecanism poate fi construit pe baza formulei Conferintei CFSP si CSDP, inlocuind intrunirile presedintilor comisiilor relevante, organizate de fiecare Presedintie, facandu-le astfel rentabile. Structura si marimea fiecarei delegatii ramane la latitudinea fiecarui parlament.
6. Presedintii propun ca aceasta conferinta sa se intruneasca de doua ori pe an si sa fie coordonata de ciclul Semestrului european. In primul semestru al fiecarui an, conferinta trebuie sa aiba loc la Bruxelles si va fi co-gazduita si co-prezidata de catre Parlamentul European si de catre parlamentul tarii ce detine presedintia Consiliului UE, in timp ce al doilea semestru conferinta trebuie sa aiba loc si sa fie prezidata de tara care detine presedintia de sase luni a Consiliului. Presedintii propun ca prima conferinta sa aiba loc in timpul presedintiei lituaniene si a doua sa inceapa din 2014, la Parlamentul European.
7. Parlamentele gazda trebuie sa fie responsabile de asigurarea secretariatului. Secretariatul Parlamentului European, cele ale co-gazdelor si cele ale parlamentelor gazda ale celei de-a doua conferinte anuale trebuie sa mentina legatura pentru a asigura continuitatea lucrarilor.
8. Conferinta presedintilor recomanda efectuarea unei revizuiri a acestor aranjamente pentru conferinta si, de asemenea, recomanda presedintiei relevante sa prezinte concluziile revizuirii la Conferinta presedintilor parlamentelor Uniunii Europene, in 2015.
Referitor la subiectul " Coeziunea sociala in vremuri de austeritate - ce pot face parlamentele nationale.":
1. Presedintii sunt de acord ca parlamentele UE trebuie sa fie implicate in modelarea si implementarea cadrului pentru reforme economice si sociale mai puternice la nivel national. Acestia recunosc, de asemenea, ca evolutia Semestrului European introdusa prin "Pachetul de sase legi" reprezinta un instrument pentru a imbunatati politica de coordonare a UE atat in ceea ce priveste problemele macroeconomice, cat si cele structurale.
2. Presedintii subliniaza ca parlamentele Uniunii Europene trebuie sa se asigure ca implementarea Semestrului European este realizata intr-un mod democratic si transparent si cu responsabilitate democratica. Acestia au fost de acord, de asemenea, ca legitimitatea democratica a Semestrului european poate fi atins doar prin implicarea directa a parlamentelor nationale in toate stadiile evolutiei.
3. Presedintii sunt de acord ca masurile de austeritate stricte nu pot rezolva singure problemele cu care se confrunta UE si statele sale membre, fara realizarea unui echilibru intre consolidarea fiscala, cresterea sustenabila si coeziunea sociala.
4. Presedintii subliniaza, de asemenea, importanta capitala a solidaritatii efective intre statele membre UE, in special in conditii de criza economica.
Referitor la IPEX ( Schimbul interparlamentar de informatii din cadrul UE):
1. Presedintii saluta concluziile Reuniunii Secretarilor Generali ai parlamentelor nationale ai statelor membre UE si al Parlamentului European desfasurata la Nicosia intre 10-11 februarie 2013 referitoare la implementarea in continuare a Planului de Actiune IPEX adoptat la Varsovia in 2012.
2. Presedintii iau la cunostinta determinarea Secretarilor Generali de a dezvolta in continuare IPEX ca un instrument sigur pentru schimbul de informatii si documente ale UE si si-au exprimat sprijinul pentru eforturile lor de a consolida rolul corespondentilor nationali ai IPEX in performanta sarcinilor si datoriilor lor asa cum au fost descrise in documentul "Descrierea sarcinilor si datoriilor corespondentului national IPEX". In plus, Presedintii au aprobat propunerea ca IPEX sa gazduiasca documente pentru viitoarele conferinte interparlamentare alaturi de pagina de web existenta pentru Conferinta presedintilor (paragraful 7 al concluziilor referitoare la IPEX).
In cursul conferintei , domnul vicepresedinte Nicolae Moga a a avut discutii bilaterale cu seful delegatiei din Polonia si Presedintele Parlamentului European, Martin Schultz in cadrul carora domnul Nicolae Moga a discutat cu omologii sai despre dificultatile pe care le intampina toti cetatenii europeni si masurile necesare pentru realizarea unei adevarate coeziuni sociale la nivelul Uniunii Europene.

Vicepresedinte al Senatului
Senator Nicolae Moga