Dupa dezvaluirile de vineri, la conferinta PRM, ale fostului arhitect-sef al Casei Poporului, Anca Petrescu, privind existenta unei piscine de lux in subsolul Palatului Parlamentului si descoperirile de luni ale ziaristilor, care au aflat ca nu este vorba de nici o groapa, potrivit spuselor oficialilor Camerei Deputatilor, scandalul pe aceasta tema a continuat si ieri.
Secretarul Camerei Deputatilor, liberalul Titu Ghiorghiof, a declarat ca va cere demiterea secretarului general al institutiei, Mihai Unghianu, pe motiv ca acesta nu i-a dat informatii corecte cu privire la stadiul bazinului aflat la subsolul Palatului Parlamentului. De cealalta parte, Unghianu sustine insa ca nu-si va da demisia, precizand totodata ca “domnul Ghiorghiof poate cere orice, e dreptul dansului, dar decizia apartine altora si in ultima instanta am si eu un cuvant de zis“. El a mai zis ca va face o nota de informare asupra cazului, pe care o va depune la Biroul Permanent pentru a nu mai fi acuzat de “dezinformare“.

Variantele lui Unghianu

Luni, directorul de Investitii al Camerei, Ovidiu Lescu, a sustinut in fata jurnalistilor ca lucrarile din subsolul Palatului nu au mai fost continuate din 1989 si ca se afla in stadiu de conservare de cativa ani. Ieri, secretarul Camerei l-a contrazis pe acesta, spunand ca in perioada 2002-2003 au fost cheltuite trei miliarde de lei pentru finalizarea partilor de constructie din subsol. Intrebat de ce au fost investiti acei bani daca spatiile nu sunt utilizate, Unghianu a spus ca “totul a fost facut cu aprobari de la fostul Birou Permanent si oricum acolo trebuia facuta curatenie“. Totodata, Unghianu a aratat ca toate acele spatii din subsol pot fi folosite, cu exceptia “gropii“, pentru ca nu va da nimeni “cele 35 de miliarde necesare climatizarii, evacuarii apei si ventilatiei pentru spatii clorinare“. Secretarul general al Camerei a mai spus ca cele trei miliarde de lei nu au fost “aruncate“ pentru ca acestea sunt incorporate in lucrari.

Groapa de petrol

“Eu, de exemplu, as fi utilizat groapa pentru altceva, as fi umplut-o cu titei pentru ca am nevoie pentru generatoare, dar nu e voie. Celelalte spatii ar putea fi folosite pentru birouri. Lasand la o parte cuva nenorocita, toate celelalte spatii pot fi folosite“, a mai spus Unghianu. El a precizat ca nu se simte responsabil pentru investitiile facute degeaba. Unghianu a mai spus ca sunt acolo metri patrati intregi care pot fi folositi pentru orice, ca de exemplu “pentru magazii de piese de schimb sau poate punem pamant de flori in groapa“.
De asemenea, Unghianu a declarat ca lucrarile trebuiau terminate cat mai repede pentru ca trebuia “sa scap de toti constructorii care in subsol fac tot felul de prostii, au taiat cablurile electrice groase pentru a le vinde ca si cupru“. Secretarul sustine ca acei constructori au furat cam 500-600 de metri de cablu, drept pentru care i-a dat “pe mana politiei“.

Anca Petrescu ar baga apa in bazin

Arhitecta Casei Poporului, deputatul PRM Anca Petrescu, a sustinut si ea ieri ca incheierea lucrarilor “e benefica pentru Parlament deoarece vor beneficia de acestea cei aproape 2.000 de functionari din cladire“. Ea mai spus ca e vorba numai de “un bazin de recuperare“, si nu de piscina, iar proiectul care initial a fost avizat este un centru de recuperare cu cabinete medicale, fizioterapie, sauna si acest bazin.
Petrescu a mai declarat ca in 2000 s-a dat aviz pentru terminarea spatiului din subsol, spatiu care a fost aproape finalizat inca din 2001, iar arhitectii isi continua lucrarile de supraveghere a acestui spatiu. Potrivit deputatului PRM, ar mai trebui alocate fonduri pentru instalatiile sanitare si dotari.

FOTO: Titu Ghiorghiof i-a pus gand rau secretarului general Mihai Unghianu