Presedintele Comisiei de ancheta privind existenta pe teritoriul Romaniei a centrelor de detentie CIA, senatorul PNL Norica Nicolai, i-a adresat o scrisoare presedintelui Parlamentului European, Josep Borell, prin care il informeaza despre inceperea anchetei parlamentare in acest caz. Nicolai i-a cerut lui Borell sa inlesneasca o colaborare intre comisia romana si cea infiintata cu acelasi scop la nivelul Parlamentului European. Potrivit declaratiilor senatorului liberal, comisia PE isi va valida componenta in cursul saptamanii viitoare, urmand ca ulterior sa se stabileasca modalitatile de colaborare.
Conferinta Presedintilor a acceptat joi formarea unei comisii nepermanente in cadrul Parlamentului European care sa ancheteze acuzatiile privind transportul si detentia ilegala a unor prizonieri CIA in Europa.
Decizia va trebui aprobata de Parlamenul European in plen, votul fiind programat sa se desfasoare la 18 ianuarie la Strasbourg.
Comisia, care va fi formata din 46 de membri ai Parlamentului European, va prezenta un raport la patru luni dupa inceperea activitatii. Lista de membri ai comisiei va fi aprobata la 19 ianuarie. (D.P.)