Romania Libera titreaza: 'O informare S&D mentioneaza ca "fiica presedintelui Romaniei" e acuzata de manevre cu petitia SNAp'
O informare postata pe site-ul grupului S&D din Parlamentul European, referitoare la petitiile privind SNAp respinse, joi, in Comisia de Petitii, mentioneaza ca "fiica presedintelui Romaniei este printre europarlamentarii de dreapta acuzati de manevre" in acest caz, informeaza Mediafax.
"Fiica presedintelui Romaniei este printre europarlamentarii de dreapta acuzati de manevre prin care au incercat sa impiedice Parlamentul European sa dezbata o petitie despre libertatea presei in tara ei. Elena Basescu, din Partidul Popular European, si alti membri ai grupului ei au participat in numar mare la o intalnire a membrilor tuturor grupurilor politice din Comisia de Petitii si au votat pentru inchiderea unei petitii a jurnalistilor romani, in pofida protestelor formulate de celelalte grupuri politice", se arata in materialul postat joi.
In postare se precizeaza si ca Victor Bostinaru, europarlamentar PSD, i-a scris in semn de protest presedintei Comisiei de Petitii, Erminia Mazzoni, cerandu-i sa intervina si sa redeschida petitia.
Potrivit sursei citate, Bostinaru a reclamat ca manevrele dreptei pentru blocarea petitiei au fost "fara precedent".
"Imi este rusine de ceea ce s-a intamplat azi. Dreapta a subminat credibilitatea comisiei si a afectat pozitia noastra fata de cetatenii si petitionarii pe care ar trebui sa-i protejam", a spus Bostinaru, joi, potrivit aceleiasi postari.
Elena Basescu este singura membra a Delegatiei PDL din PE care este membra de drept a Comisiei de Petitii.
Petitia referitoare la Strategia Nationala de Aparare a fost respinsa, joi, in Comisia de Petitii a PE, masura fiind votata de reprezentantii PPE, dupa ce membrii altor patru grupuri politice au parasit sala, a declarat, pentru Mediafax, Victor Bostinaru.
Victor Bostinaru a spus ca respingerea petitiei va fi contestata de reprezentantii S&D, ALDE, Verzi si GUE-NGL la Conferinta Presedintilor, for al PE format din presedintii grupurilor politice din PE si din presedintii comisiilor Legislativului european.
"Lucrurile s-au derulat in maniera Roberta Anastase. Este uimitor ca PPE s-a purtat ca Wermacht-ul lui Traian Basescu", a comentat social-democratul Bostinaru.
El a explicat ca patru grupuri politice - S&D, ALDE, Verzii si GUE - au cerut prin coordonatorii lor sa nu se voteze respingerea petitiei, singurii care au dorit acest lucru fiind reprezentantii PPE.
Potrivit lui Victor Bostinaru, reprezentantii PPE, care au 12 membri in Comisia de petitii (PETI), au venit la vot cu 16 europarlamentari. "Noi - grupul S&D, ALDE, Verzii si GUE - am spus ca ne retragem de la vot si am parasit sala. Votul s-a tinut in absenta noastra si doar cu reprezentantii PPE care au votat respingerea si automat inchiderea petitiei", a spus Bostinaru.
Traian Ungureanu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca intr-adevar la Comisia PETI s-au prezentat mai multi europarlamentari PPE decat numarul maxim de membri si ca acestia au ridicat mana din confuzie, dar votul a fost legal
pentru ca au fost exprimate cele 12 voturi si notate in procesul-verbal.
"A fost un vot care a urmat dupa o explicatie indelungata", a relatat europarlamentarul PDL Traian Ungureanu referitor la votul din Comisia PETI prin care au fost respinse petitiile vizand Strategia Nationala de Aparare a Romaniei.
El a spus ca faptul ca reprezentantii S&D au parasit sala a aratat ca au fost "transportate la Bruxelles tacticile de gherila ale PSD de la Bucuresti".