Parlamentul European a adoptat ieri Raportul privind aderarea Romaniei la UE redactat de Pierre Moscovici, cu 542 de voturi "pentru", 41 de voturi "impotriva" si 37 de abtineri. Eurodeputatii au salutat aderarea celor doua tari la UE la 1 ianuarie 2007, insa au reamintit domeniile in care asteapta progrese in continuare.

Europarlamentarii reuniti in sesiune plenara la Bruxelles au dezbatut miercuri, pentru ultima data, rapoartele privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, ocazie cu care reprezentantii principalelor institutii europene au felicitat cele doua state, potrivit unui comunicat oficial al PE. "Ne aflam intr-un moment-cheie ce marcheaza sfarsitul ultimului val de extindere a Uniunii", a declarat raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici (foto).
Europarlamentarul socialist a felicitat autoritatile romane pentru progresele si reformele de succes realizate, insa a indemnat Bucurestiul sa continue eforturile pentru a realiza progrese mai mari in justitie si combaterea coruptiei, sporirea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, in special a celor destinate agriculturii, si in privinta standardelor pentru siguranta alimentara. "Nu izolam Romania, ci incercam s-o sprijinim", a declarat Moscovici, adaugand in acest context ca sustine propunerea Comisiei de a aplica Romaniei "masuri insotitoare" dupa data aderarii. "Romania trebuie sa faca parte din Uniunea Europeana, locul ei este in Europa", a conchis Pierre Moscovici.

Procesul de aderare, la final

"Suntem pregatiti sa uram Romaniei si Bulgariei bun venit la 1 ianuarie 2007, pentru ca procesul de aderare este practic la final. Se va incheia astfel cea de-a cincea extindere din istoria Uniunii Europene si consideram ca acesta a fost un adevarat succes", a declarat reprezentantul presedintiei finlandeze a Uniunii, Paula Lehtomaki. Consiliul european intentioneaza insa sa se asigure de buna functionare a Uniunii, a institutiilor si a politicilor europene si dupa aderarea celor doua tari, a declarat Lehtomaki. Bulgaria si Romania vor fi obligate sa prezinte cu regularitate rapoarte legate de mecanismele de verificare ce vor insoti aderarea. Primul raport este prevazut pentru martie 2007, iar urmatorul, in iunie 2007.