Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la inceputul intalnirii cu reprezentantii societatii civile, ca are
senzatia ca Parlamentul se situeaza cateodata deasupra legii si Constitutiei, precizand ca Legislativul ar fi trebuit sa analizeze cu prioritate solicitarea sa privind votul uninominal.
"Am declansat procedura pentru votul uninominal. Constitutional ar fi ca solicitarea presedintelui sa se analizeze cu prioritate. Nu stiu daca Parlamentul va proceda astfel", a afirmat presedintele Basescu.
El a mai spus ca "senzatia" sa este ca "Parlamentul se situeaza cateodata deasupra legii si Constitutiei".
Pe de alta parte, Basescu a precizat ca introducerea votului uninominal nu este solutia ideala, dar a apreciat ca aceasta poate contribui la imbunatatirea calitatii clasei politice.
Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la intalnirea cu reprezentantii societatii civile, ca doreste ca intrebarea la referendumul privind votul uninominal sa fie simpla, clara, astfel incat sa nu poata fi interpretata de parlament.
"Ma intereseaza ca intrebarea (la referendumul pentru votul uninominal - n.r.) sa fie simpla, clara si sa nu poata fi interpretata de Parlament in legatura cu ce a votat omul", a precizat Basescu.
Presedintele a mai declarat ca nu-l intereseaza ca referendumul pentru introducerea votului uninominal sa fie organizat neaparat repede, ci "in timp util ca sa se transforme in lege pentru urmatoarele alegeri".
La aceasta intalnire au participat, intre altii, Cristian Parvulescu (Asociatia Pro Democratia), Victor Alistar (Transparency International), Ioana Avadani (Centrul pentru Jurnalism Independent), Andrei Oisteanu (Grupul pentru Dialog Social), Radu Nicosevici (Academia de Advocacy).
Birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au decis saptamana trecuta ca Legislativul sa dezbata, joi, scrisoarea presedintelui Basescu privind declansarea procedurii pentru organizarea referendumului pentru introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare.
Birourile permanente au decis insa ca miercuri sa aiba loc sedinta comuna a Camerelor Parlamentului pentru prezentarea documentului pe baza caruia parlamentarii PSD si PRM propun suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu.