Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat, ieri, ca Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au adoptat o declaratie, ca reactie la afirmatiile presedintelui Traian Basescu de la sedinta DNA, in care i se solicita public sa iasa si sa isi retraga afirmatiile la adresa Parlamentului.
"Solicitarea finala catre presedintele Romaniei este aceea de a iesi public si a-si retrage afirmatiile facute la adresa Parlamentului", a declarat presedintele Senatului.
Vacaroiu a precizat ca, in finalul declaratiei, s-a adaugat un text, in urma unor "mici observatii" din timpul sedintei, prin care Parlamentul face "un apel catre toate institutiile statului sa respecte Constitutia, sa respecte legile tarii si cat mai curand sa se intre in normalitate, respectand prevederile art.1 din Constitutie, care se refera la separatia puterilor in stat".
Nicolae Vacaroiu a afirmat ca, in urma supunerii la vot a Declaratiei comune a celor doua Birouri Permanete, 18 dintre membrii Birourilor au votat "pentru", 2 voturi au fost "impotriva", din partea PD, iar reprezentantul PC, Daniela Popa, s-a abtinut. Intrebat ce se va intampla daca presedintele nu va raspunde solicitarii Parlamentului, Vacaroiu a raspuns: "Este presedintele Romaniei, vom vedea dupa aceea!". El a mentionat ca solicitarea Parlamentului sa prezinte public corective la afirmatiile sale a fost facuta "pentru a se intra in normalitate si a inceta aceste tensiuni si ostilitati". "S-a spus in aceasta sedinta si presedintele trebuie sa inteleaga ca singurul organ suprem care are atributul de a legifera este Parlamentul si nimeni nu poate da indicatii Parlamentului cum sa faca, in ce sens sa dezbata si sa adopte o lege", a mai spus Vacaroiu.
Presedintele Senatului a aratat ca Parlamentul "nu va accepta niciodata ca aceasta institutie sa fie acuzata si sa i se aduca acuze de genul asta".
"Sa nu uitam ca, totusi, in cei 12 ani au fost adoptate peste 10.000 de legi de catre Parlament, ca toate aceste legi au fost promulgate de presedintele Romaniei, deci ar insemna ca este partas alaturi de noi", a mai declarat Vacaroiu.
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la sedinta de bilant a DNA, ca va retrimite Parlamentului o lege care acorda anumite scutiri fabricilor autohtone de bere si care se afla in prezent la Cotroceni spre promulgare, precizand ca exista oameni politici care nu fac altceva decat "legi pentru infractori". "Nu mai departe de zilele trecute era in dezbatere o lege prin care nu stiu ce scutiri se acordau fabricilor de bere autohtone, deci ceva tot legat de zona alcoolului. Sigur, legea se afla la promulgare, cu certitudine o voi trimite inapoi, dar iata cum se manifesta impletirea dintre infractori si oameni politici care nu fac nimic altceva decat sa faca legi pentru infractori", a spus Basescu.
Presedintele a trimis Parlamentului, miercuri, asa cum anuntase marti la bilantul DNA, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea unor masuri financiare pentru IMM-urile din industria berii, aratand ca aceasta contravine legislatiei europene.
Liderul UDMR vrea "coabitare"
Pe de alta parte, presedintele UDMR, Markó Béla, a declarat, ieri, ca scrisoarea Birourilor Permanente ale Parlamentului adresata sefului statului urmareste ca presedintele Traian Basescu sa-si revizuiasca parerea fata de Parlament si nu sa-si ceara scuze. Liderul UDMR a apreciat, intr-o conferinta de presa, ca aceasta scrisoare adresata presedintelui Basescu nu are o valoare juridica, dar are "o forta politica", prin prezenta reprezentantilor partidelor politice care au fost de acord cu scrisoarea. "Nu sunt de acord cu ideea ca cineva sa fie obligat
sa-si ceara scuze, dar, cand cineva a avut o afirmatie neadecvata, putem sa solicitam sa-si revizuiasca, sa-si nuanteze parerea exprimata in legatura cu care s-a pronuntat", a precizat Markó Béla.
Liderul UDMR a spus ca, in ceea ce priveste scuzele, el nu accepta nici in copilarie sa fie obligat sa-si ceara scuze.
Markó Béla a mai spus ca orice for poate formula scrisori si ca UDMR a fost de acord cu demersul Birourilor Permanente ale Parlamentului, deoarece considera ca acesta poate fi "un instrument util" atunci cand se creeaza o divergenta intre Parlament si Presedintie sau intre alte institutii ale statului. "Eu as sugera tuturor sa-si cantareasca cuvintele", a spus Markó Béla, care a apreciat ca o problema o reprezinta nu criza politica actuala, ci "criza morala", vinovati pentru aceasta fiind toti factorii politici, de la presedintele tarii si guvernanti pana la partidele de opozitie.
Liderul UDMR crede ca toti acestia sunt de vina pentru ca au lasat discursul politic sa coboare "la un nivel inacceptabil", cand "nu se mai dezbat probleme decat prin invective, iar liderii politici isi acuza adversarii de minciuna". "Toti suntem vinovati ca s-a ajuns la un nivel inacceptabil al discursului arogant si agresiv, ca am lasat sa se discute in viata politica cu invective si nu am sanctionat aceasta retorica", a opinat Markó Béla.
El a mai spus ca premierul si presedintele ar trebui "sa incerce sa coabiteze" si ca ar trebui pastrata actuala formula de guvernare PNL-PD-UDMR.