Parlamentarii UDMR ar putea respinge in Parlament proiecte legislative initiate de democrati, ca urmare a pozitiei inflexibile a PD la legea statutului minoritatilor nationale, au declarat ieri surse din Coalitia majoritara.
Liderii celor patru partide din Coalitia de guvernare nu au reusit luni seara sa ajunga la un compromis in privinta legii statutului minoritatilor nationale, discutiile pe aceasta tema fiind sistate pana anul viitor, au relatat sursele citate.
Conform acestora, la intalnirea de luni seara dintre Calin Popescu- Tariceanu, Emil Boc, Markó Béla si Dan Voiculescu nu s-a obtinut un acord pe aceasta tema.
Impasul negocierilor la legea statutului minoritatilor nu a fost depasit, deoarece atat liderul PD, Emil Boc, cat si presedintele UDMR, Markó Béla, au ramas fermi pe pozitie. In aceste conditii, discutiile in interiorul coalitiei pe aceasta tema nu vor fi reluate pana in ianuarie, au precizat sursele din Coalitie.
Surse din PD si UDMR au declarat ca democratii, respectiv membrii Uniunii nu vor sa faca nici un compromis in privinta pozitiilor lor fata de consiliile privind autonomia culturala - principala divergenta la legea statutului - si, prin urmare, nu preconizeaza un acord pe aceasta tema.
Dezbaterea in Camera Deputatilor a legii privind statutul minoritatilor nationale a fost deja amanata pentru anul viitor, conducerea Camerei hotarand luni ca raportul comisiilor parlamentare asupra acestui proiect de lege sa fie realizat pina la 15 februarie 2006.
Initial, comisiile juridica, pentru invatamant si pentru drepturile omului ar fi trebuit sa elaboreze un raport comun asupra proiectului de lege pana la 22 decembrie, dar presedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon (PC), a precizat ca acest termen nu poate fi respectat din cauza celor 300 de amendamente care au fost depuse si care trebuie analizate. (A.M.)