Corectitudinea votului in Parlament a devenit motiv de disputa atat in Senat, cat si in Camera Deputatilor. Fie ca este vorba de votul prin ridicarea mainii, fie ca este vorba de votul electronic, parlamentarii Puterii si ai Opozitiei se acuza reciproc de frauda.
Deputatul liberal Ioan Ghise a amenintat ieri, in plenul Camerei, ca va intra in greva japoneza daca presedintele acestei institutii, Adrian Nastase, nu va face toate demersurile pentru punerea urgenta in functiune a sistemului electronic de vot.
„Il somez public pe presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, sa-si asume raspunderea personala si sa anunte public care este termenul-limita pana la care in Camera Deputatilor, pe care o conduce, se va vota electronic, iar votul nominal al deputatilor, in plen si in comisii, va fi facut cunoscut cetatenilor. Daca presedintele Camerei Deputatilor nu va rezolva nici in termen de doua saptamani problema votului electronic, anunt de acum ca subsemnatul voi incepe o greva japoneza la care voi solicita sprijinul si al altor colegi deputati“, a aratat Ghise. El a mentionat totodata ca, daca va fi cazul, va apela si la alte forme de protest regulamentare pana cand Nastase va rezolva cu ajutorul personalului tehnic si administrativ problema votarii in sistem electronic. Deputatul liberal a precizat ca aparatele pentru votul electronic sunt instalate pe pupitrele deputatilor inca de la inceputul actualei sesiuni parlamentare, el acuzandu-l indirect pe Adrian Nastase ca tergiverseaza voit punerea in functiune a instalatiei.
In opinia lui Ghise, cei care conduc Camera Deputatilor „in mod voit si premeditat rapesc cetatenilor dreptul de a sti cine, ce, cand si cum voteaza“.
In replica, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a anuntat ca introducerea votului electronic la Camera ar mai putea dura doua-trei saptamani. „Vreau sa-i aduc aminte domnului Ghise ca eu am mai facut un sistem de vot cand eram presedinte al Camerei in cladirea din Dealul Mitropoliei. Atunci, unii dintre colegii dansului si ai mei au sabotat sistemul si introduceau ace de gamalie in firele electrice care duceau la sistemul de numarare“, a spus Nastase.

Vot multiplu la Senat

La Senat, parlamentarii PRM ii acuza pe cei de la Coalitie ca recurg la practici de fraudare a votului. Liderul PRM, Gheorghe Funar, a denuntat ieri, din nou, votul multiplu din Senat practicat de reprezentantii Puterii, de aceasta data invocand drept dovada si o fotografie aparuta intr-un cotidian central, care surprindea un senator ce folosea calculatorul colegului sau. Drept urmare, grupul senatorial al PRM a solicitat Biroului Permanent ca parlamentarii care recurg la votul multiplu sa fie propusi pentru sanctionare, conform regulamentului. Mai mult, PRM propune chiar sa fie sesizat Parchetul „in cazul abaterilor foarte grave si repetate ale unor senatori“ care fraudeaza rezultatul votului. Pentru a se evita situatiile de frauda, PRM a solicitat ca liderii de grup sa inmaneze personal cartelele tuturor senatorilor prezenti in sala, iar cartelele celor absenti sa fie predate chestorilor. Acestia ar trebui sa intervina in cazul votului multiplu si sa anunte la microfon atunci cand observa ca un senator voteaza la mai multe aparate sau cu mai multe cartele.