Deputatii sunt nevoiti sa completeze pana la sfarsitul lui martie noile formulare privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al politiei politice comuniste, conform ultimei ordonante de urgenta referitoare la modificarea Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica.
Conducerea Camerei Deputatilor a decis sa trimita o scrisoare grupurilor parlamentare prin care sa atraga atentia ca deputatii trebuie sa completeze aceste formulare.
Ordonanta de Urgenta nr. 16/2006 de modificare a legii privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica prevede obligatia atat a parlamentarilor, cat si a secretarului general, secretarilor generali adjuncti si a directorilor departamentelor Camerei Deputatilor de a face o declaratie autentica, pe propria raspundere, privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al politiei politice comuniste.
Aceste declaratii se depun, in plic inchis, la presedintele Camerei Deputatilor. Potrivit unui material depus la Biroul Permanent al Camerei, plicurile inchise care contin aceste declaratii pe propria raspundere vor fi trimise pana la 28 martie a.c. la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). In materialul analizat de conducerea Camerei sunt precizate si prevederile din ordonanta referitoare la desemnarea membrilor Colegiului CNSAS, aceasta problema urmand sa fie analizata de conducerile reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului. (Cristian Anghelache)