Alexandru CORDOS, senator PSD de Cluj, a sustinut o declaratie politica in Senat, intitulata "Masurile lui Basescu aduc genocidul social in Romania", pe care o puteti citi in continuare.
'Nu pot sa nu fiu ingrijorat de amploarea ultimelor manifestari de protest din tara, dar mai ales nu pot sa nu fiu ingrozit de eventualitatea reaparitiei miscarilor de strada, care ar putea veni in urma masurilor de "genocid social" pe care presedintele Basescu si Guvernul Boc vor sa le aplice.
Evenimentele de marti mi-au readus in minte imaginea Revolutiei din Decembrie 1989. Durerea pensionarilor, strigata in strada cu atata furie, ma face sa cred ca populatia nu vede alta iesire, din aceasta situatie, decat o noua revolutie. Dar, ceea ce ma ingrozeste si mai tare, este faptul ca - daca revolutia din ‘89 a fost nepregatita si facuta de tineri lipsiti de experienta in acest sens - aceasta noua revolutie, la debutul careia se pare ca asistam, va fi organizata si facuta de oameni maturi, de sindicalisti, de pensionari umiliti (pentru a cata oara in viata?) - de oameni care, probabil, traiesc si in clipa de fata un sentiment de regret al faptului ca nu au iesit in strada pentru a scapa de dictatura. Ori, aceste miscari ar putea lua o amploare mult mai mare decat cele de acum 20 de ani.
Pe deplin constient de gravitatea unui asemenea eveniment, eu consider ca asistam sau am asistat deja la instaurarea "regimului Basescu", de care, nu se va putea scapa cu usurinta. Presedintele Basescu se foloseste de parghiile constitutionale tocmai in scop neconstitutional. Ma refer la incercarea de revizuire a Constitutiei tocmai in scopul de a diminua la minim rolul Parlamentului si de a reveni la un parlament monocameral, cu alte cuvinte, la ceea ce a fost Marea Adunare Nationala. Acest regim Basescu, ce este pe cale sa se instaureze, va duce la o dictatura mult mai crunta. Daca Ceauseascu era doar un analfabet care a dat dovada de multa viclenie, presedintele Basescu este o persoana extrem de inteligenta, care a pus la cale un plan minutios si pervers pentru a detine controlul absolut. Am cistigat in 1989 un viitor pentru noi si pentru copiii nostri, pentru ca acum sa pierdem totul din vina unor personaje care ' joaca poker ' cu nonsalanta, cu destinul nostru, la masa istoriei. Eu cred ca nu putem lasa nesanctionata aceasta iresponsabilitate a guvernantilor nostri, dar ar fi pacat sa se ajunga la o solutie poate mai drastica decit in urma cu 21 de ani
Totodata, masurile propuse de presedintele Basescu si imbratisate de Guvernul Boc reprezinta un adevarat genocid social, un plan de exterminare in masa a populatiei. Chiar daca masurile in cauza se refera doar la pensionari si bugetari, acestea vor afecta intreaga populatie. Oamenii vor crapa de foame, iar la iarna vor ingheta de frig. Mamele vor naste copii rahitici, pensionarii vor sfirsi ca niste cersetori, iar mortii vor ramane neingropati pentru ca familiile nu vor avea bani de inmormantare.
Nu am intentionat sa va pun in fata unei imagini apocaliptice, dar, din pacate, sunt convins de dimensiunile catastrofei sociale care ne asteapta din cauza inabilitatii si relei guvernari. Din pacate, intreaga Romanie va fi precum un lagar nazist. Pentru a nu se ajunge in situatia expusa mai sus, cat si pentru a se evita o posibila revolta a intregii populatii , PSD ii solicita presedintelui organizarea unui nou referendum. "De data aceasta, insa, vrem nu un referendum care sa-i serveasca manusa intereselor personale, vindicative, ci sa le serveasca tuturor celor care vor avea de suferit in urma reducerii salariilor si a pensiilor.
Domnule presedinte, noi, parlamentarii PSD, va cerem, in numele celor carora le-ati netezit drumul spre falimentul personal, sa supuneti votului, prin referendum, problema reducerii salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%. De abia atunci va vom crede ca aveti insomnii din pricina soartei 'bietei tarisoare' pe care ati condus-o in mod sistematic spre prapastie! Sau acest instrument democratic numit referendum, care - conform articolui 90 din Legea fundamentala, este apanajul exclusiv al Presedintelui -, este scos precum asul din maneca numai in scopuri distructive?'