Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, liberalul Adrian Ciocanea, sustine ca exista unii parlamentari care, fie din interes, fie din nestiinta, promoveaza acte legislative in contradictie cu obligatiile Romaniei ca stat membru al UE.
Adrian Ciocanea a furnizat ieri, intr-o conferinta de presa, trei exemple de proiecte legislative adoptate sau modificate de Parlament prin care s-au promovat reglementari contrare obligatiilor pe care Romania le are ca stat membru al Uniunii Europene. El s-a referit la modificarile asupra Legii drepturilor de autor, prin intermediul unui amendament al unui grup de deputati care propuneau ca detinatorii de drepturi de proprietate intelectuala sa nu fie platiti in cazul retransmiterii unei emisiuni de televiziune incluse in programul obligatoriu de transmisie in limba engleza - asa-zisul program "must carry".

"Grupurile de interese"

Ciocanea a precizat ca amendamentul propus de deputatii Mona Musca, Lavinia Sandru, Angela Buciu, Rodica Nassar incalca normele europene in ceea ce priveste drepturile de autor. El a interpretat promovarea si adoptarea acestui amendament care "a neglijat" drepturile de autor prin existenta unor "grupuri de interese, ale celor care detin firme de transmisie televizata" care sunt obligate sa retransmita programele obligatorii din sistemul "must carry".
"Exista deci parlamentari care nu doar ca nu respecta cerintele legislatiei europene, dar nici cand acestea sunt traduse cu buna-credinta nu le pot percepe corect, le introduc gresit in legislatie, iar noi trebuie sa oferim explicatii Uniunii Europene cu privire la pozitia tarii noastre", a mai declarat Ciocanea. Seful DAE a invocat si exemplul unui proiect de lege care modifica regimul magazinelor duty-free, in sensul eliminarii acestora din interiorul aeroporturilor si navelor, intentia fiind alinierea la regimul duty-paid reglementat de normele europene. Acest act normativ propus de Ministerul Finantelor Publice a fost insa respins de Camera Deputatilor, consecinta fiind ca, in prezent, desi Romania este membru al UE, permite cetatenilor care calatoresc in interiorul Uniunii sa achizitioneze produse in regim duty-free de la magazinele aflate in porturi si aeroporturi.
Ciocanea a mai spus ca Guvernul a incercat corectarea acestei "greseli", prin Ordonanta 48/2006, care a fost si ea respinsa de Camera Deputatilor, consecinta fiind ca incercarea de a alinia legislatia in domeniu la reglementarile europene "nu a avut succes".