Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a anuntat ieri ca o decizie in privinta sesiunii extraordinare va fi luata dupa ce comisiile de aparare si cele de specialitate privind controlul SRI si SIE vor elabora un raport privind situatia de "criza institutionala profunda" din domeniul securitatii nationale.
Nicolae Vacaroiu a declarat ca "starea de exceptie de astazi din Romania, faptul ca razboiul dintre cele doua Palate - Victoria si Cotroceni - ar da o criza institutionala, mai ales in domeniul sigurantei nationale, determina Parlamenul sa ia o serie de masuri si sa se implice". El a subliniat ca si pe parlamentari ii deranjeaza faptul ca "se incearca in ultimul timp, mai ales prin discursul presedintelui Traian Basescu, sa se implice in aceasta criza Parlamentul". "Nu este cazul ca Parlamentul, chiar si indirect, sa fie acuzat ca nu a reusit sa adopte legile privind siguranta nationala", a explicat Vacaroiu, mentionand ca pachetul de legi privind siguranta nationala "nu a fost depus la Parlament". ßeful Senatului a mai spus ca "la toate acestea se adauga si cele doua cazuri - Iskandarani si Hayssam - care demonstreaza ca institutiile statului nu isi fac datoria".
Nicolae Vacaroiu a mai anuntat ca impreuna cu presedintele Camerei Deputatilor a hotarat convocarea pentru maine a Birourilor Permanente reunite, la care vor participa si "presedintii, si vicepresedintii de la Comisiile de aparare, de control al SRI si SIE, pentru a derula audieri pe domeniile lor de activitate". El a precizat ca pana la 10-15 august aceste comisii vor prezenta Birourilor Permanente un raport-sinteza. "Vom avea patru rapoarte: unul din partea comisiilor reunite din domeniul juridic, un raport din partea Comisiei privind controlul SRI, un raport din partea Comisiei privind controlul SIE si un raport din partea comisiilor reunite de aparare", a explicat liderul senatorilor.
Social-democratul a mai spus ca cele sase comisii parlamentare "vor audia incepand de la ministru pana la toti cei care au fost implicati in aceasta criza institutionala profunda". Astfel, "in baza acestor rapoarte, va fi luata decizia privind eventuala convocare a unei sesiuni extraordinare", a subliniat Vacaroiu. El a mai spus ca in sedinta de maine se vor discuta si scrisoarea presedintelui Romaniei privind demisiile celor doi directori ai SRI si SIE, si solicitarile grupurilor parlamentare ale PC si PSD cu privire la convocarea unei sesiuni extraordinare pe tema actualei crize.