Sefii SRI si SIE au fost audiati ieri de Comisia de ancheta privind interceptarea comunicatiilor. Potrivit scopului infiintarii acestei comisii, parlamentarii urmeaza sa stabileasca daca cele doua servicii au efectuat interceptari ilegale ale convorbirilor telefonice. La baza demararii verificarilor a stat o informatie rezultata la audierea lui Claudiu Saftoiu, in calitate de director al SIE, potrivit careia Serviciul pe care il conducea ar fi interceptat convorbiri telefonice cu mandat de la procurorul general.
Directorul SRI, Geore Maior, a declarat ca a informat comisia parlamentara care l-a chemat la audieri ca Serviciul actioneaza "in lumina" unui control intern si judecatoresc foarte strict si ca interceptarile sunt utilizate ca mijloc exceptional. Alaturi de Maior, la invitatia comisiei a raspuns si directorul adjunct al SRI, Dumitru Zamfir. Seful SRI a aratat ca apreciaza o astfel de audiere ca pe o modalitate de a explica sistemul legal de functionare a Serviciului si de utilizare a interceptarilor. "Au existat foarte multe intrebari pertinente, care, sunt convins, au condus la limpezirea unor aspecte si la relevarea ideii ca SRI actioneaza pe terenul si in campul securitatii nationale, in lumina unui control foarte strict, si intern, si judecatoresc", a precizat George Maior.
Un alt invitat la comisie, Silviu Predoiu, prim-adjunctul directorului SIE, a declarat si el ca serviciul pe care il conduce a facut interceptari numai in conditiile legale. Desi a afirmat, la iesirea de la audieri, ca SIE nu detine aparatura de interceptare, Predoiu nu a dorit sa precizeze daca serviciul sau a facut interceptari cu aparatura SRI.

Comisia nu are motive de incriminare

Presedintele comisiei parlamentare de ancheta, senatorul PSD Cristian Diaconescu, a precizat ca in cadrul sedintei comisiei s-au discutat inclusiv mecanismele legislative de imbunatatire a cadrului legal existent. Diaconescu a confirmat ca SRI este abilitat legal pentru a desfasura activitati de interceptare, mentionand ca obiectivul parlamentarilor este de a discuta cu institutiile abilitate legal "modul in care intr-un stat de drept functioneaza mecanismele privind interceptarile si inregistrarile convorbirilor, ca de altfel si al inregistrarilor video".
In ceea ce priveste activitatea SIE, Diaconescu a precizat ca nu se poate vorbi, in urma audierilor, despre indicii care sa conduca la ideea ca respectivul serviciu face interceptari ilegale. Activitatea comisiei continua cu audierea sefilor SPP, STS, DGIA, DGIPI, DIICOT, DNA si ai Parchetului General.