Liderii Aliantei au decis ca parlamentarii care lipsesc de la sedintele forului legislativ sa fie sanctionati. Este insa vorba de o atentionare si de o afisare la „gazeta de perete“ a numelui lor, pentru a-i face de rusine.
Presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ieri, dupa sedinta Biroului Permanent Central, ca absenteismul parlamentarilor majoritatii la dezbaterea bugetului de stat va fi sanctionat prin publicarea listelor de prezenta la sedintele Legislativului. „Exista si o decizie politica de sanctionare, in ghilimele, a acestora. Azi, listele cu absente vor fi facute publice, vor fi date presei, la nivel central si local“, a precizat Tariceanu. El a spus ca aceasta atitudine a parlamentarilor este „absolut condamnabila“, avand in vedere faptul ca proiectul bugetului de stat pe 2006 reprezinta cel mai important proiect de lege pe care Guvernul il inainteaza pe durata unui an.
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, deputatul liberal Bogdan Olteanu, a precizat ca listele cu absenti vor fi facute publice zilnic. „Vom comunica aceste liste si organizatiilor din judetele pe care parlamentarii absenti le reprezinta, si mediei locale. De asemenea, le vom afisa la grupul parlamentar, astfel incat absenta domniilor lor sa fie cunoscuta“, a explicat Olteanu. El a adaugat ca parlamentarii PNL care vor avea minimum doua absente in cursul dezbaterii bugetului nu vor mai fi introdusi pe listele parlamentare la urmatoarele alegeri.
Si conducerea democrata a decis ieri ca singurele sanctiuni care li se pot aplica parlamentarilor chiulangii sunt monitorizarea absentelor si neincluderea vinovatilor pe nici o lista electorala, la nivel local sau general.
Presedintele PD, Emil Boc, a explicat ca sanctiunea nu poate fi decat „una morala, cu conotatii politice“.
De altfel, democratii au hotarat ca cei care au absentat la ultimele lucrari parlamentare sa fie pusi in discutie in cadrul organizatiilor teritoriale din partea carora au candidat.
Boc a precizat ca in situatiile in care impricinatii sunt chiar liderii respectivelor organizatii, va fi desemnat un reprezentant din cadrul Biroului Permanent National care sa faca informarea in plan local.
Emil Boc nu a nominalizat nici un parlamentar care a absentat nemotivat, precizand ca, in cadrul conducerii PD, s-a discutat la nivel de principiu, si nu de persoane.
Liderul democrat s-a declarat insa multumit ca „din fericire“ au existat putini „chiulangii cronici“ din partea PD. Cei care au absentat au fost, potrivit lui Boc, ministri sau euroobservatori, adica persoane care au lipsit motivat.

Apel la parlamentari

Conducerile Camerei Deputatilor si Senatului le-au solicitat ieri liderilor grupurilor parlamentare sa le transmita deputatilor si senatorilor sa aiba o prezenta mai buna la dezbaterile proiectului privind bugetul de stat pe 2006. „Sper ca, in aceasta saptamana, lucrurile sa intre in normal si sa nu mai avem probleme de prezenta“, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase.
Intrebat daca exista sanctiuni in noul Regulament al Camerei pentru parlamentarii care absenteaza de la sedintele Legislativului, Nastase a spus ca unele sanctiuni exista in continuare, dar a apreciat ca „nu aceasta este solutia“ in cazul absenteismului.