Parlamentarii au dezbatut si adoptat in pas alergator articolele si amendamentele noilor regulamente. Totusi, in urma negocierilor de marti dintre Putere si Opozitie, parlamentarii s-au relaxat cam mult si nu au reusit sa mentina stabilitatea cvorumului.

Plenul Camerei a dezbatut ieri pe banda rulanta articolele si amendamentele noului regulament, fara obisnuitele contre si trageri de timp. çnsa, dupa negocierile de marti asupra deblocarii lucrarilor Camerei, una din problemele deputatilor a fost lipsa cvorumului, care a generat o intarziere de o ora si jumatate la inceputul sedintei si aproape o ora de intrerupere dupa ora 11.00.
Astfel, dupa o ora si jumatate de discutii pe regulament, presedintele de sedinta, deputatul PSD Miron Mitrea, s-a dovedit iritat de lipsa de cvorum si a dat o pauza de 20 de minute si un apel nominal pentru reintregirea numarului de deputati prezenti in sala.
Singura rabufnire din sedinta de ieri a fost cea a deputatului independent Anghel Stanciu, care, neincrezator in ideea ca Opozitia si Coalitia au ajuns la o intelegere, a tinut sa-si sustina in continuare amendamentele in ideea ca este a€žsoldatul japonez care continua lupta, desi razboiul s-a terminata€œ.
Pe de alta parte, la finalul sedintei de dimineata, liberalul Titu Gheorghiof a solicitat revenirea la articolul 73, pe motiv ca articolul, adoptat in forma propusa de PSD, reprezinta un temei pentru a fi contestat la Curtea Constitutionala si a pledat mentinerea articolului din actualul regulament.

A trecut si revocarea

Deputatii au dezbatut si adoptat marti seara art. 25, referitor la modalitatea de alegere si revocare a presedintelui Camerei si a membrilor Biroului Permanent, in forma propusa de Comisia de Regulament. Astfel, presedintele Camerei si membrii Biroului Permanent pot fi revocati din functie cu majoritatea voturilor deputatilor, iar revocarea si alegerea unui nou presedinte si a unor noi membri ai Biroului Permanent nu pot fi facute in aceeasi sedinta.
çnsa in sedinta de ieri au adoptat reformularea catorva puncte ale acestui articol. Astfel, potrivit noului alineat 7 al art. 25, in cazul revocarii presedintelui, majoritatea nou-formata va ceda o functie de vicepresedinte, pentru restul legislaturii, grupului parlamentar care a detinut presedintia.
çn urma negocierilor de marti, conducerea Camerei a decis sa lucreze si azi, si maine cate 12 ore pentru a termina dezbaterile noului regulament.

Regulamentul Senatului, in faza finala

Senatorii s-au angajat sa finalizeze ieri dezbaterile pe marginea proiectului de regulament. Dupa discutiile de marti din cadrul comisiei de specialitate, au ramas doar trei articole pe marginea carora Puterea si Opozitia nu au reusit sa se puna de acord, luand decizia sa fie rezolvate in plen.
Dintre cele trei articole care au generat divergente, principalul se refera la revocarea presedintelui Senatului. Acest articol, 29, a fost adoptat pana la urma in forma propusa de Coalitie. Un alt articol asupra carora parlamentarii nu s-au inteles in comisia speciala penru modificarea Regulamentului se refera la reglementarea statutului senatorilor.