Romania Libera informeaza: Fata de suspendarea presedintelui Traian Basescu din 2007, cea pe care o planuieste acum opozitia se poate "impiedica" de Curtea Constitutionala. Avertismentul este lansat chiar de presedintele Curtii, Augustin Zegrean, care aminteste de extinderea, din 2010, a atributiilor institutiei pe care o conduce.
"CCR poate opri procesul (suspendarii presedintelui - n.r.) pentru ca asa spune legea", a declarat presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, cu ocazia unui interviu acordat ziare.com.
Este vorba de Legea privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, asa cum a fost ea modificata in 2010, la propunerea unui grup de parlamentari PDL. Mai exact, judecatorii se pot pronunta acum si asupra hotararilor Camerei Deputatilor si Senatului, precum si asupra hotararilor comune ale celor doua Camere, la sesizarea unuia din presedintii Camerelor, a unui grup parlamentar sau a cel putin 50 de deputati ori cel putin 25 de senatori. Or, tocmai in aceasta situatie se ajunge in cazul unei noi incercari de suspendare a presedintelui Traian Basescu.
Concret, pe durata procedurii parlamentare a suspendarii, drumul alesilor se intersecteaza de doua ori cu cel al judecatorilor CCR: la avizul consultativ (cand Curtea spune daca faptele imputate presedintelui sunt sau nu incalcari ale Constitutiei de natura sa atraga suspendarea) si dupa ce Parlamentul decide, prin vot, suspendarea sefului statului (cand este de asteptat ca presedintii celor doua Camere sau grupul PDL sa atace la CCR hotararea Parlamentului). "Atunci, decizia Curtii nu mai e consultativa, e obligatorie", precizeaza Zegrean.
Cu alte cuvinte, un alt obstacol in calea opozitiei pe langa lipsa majoritatii parlamentare, lipsa care face practic imposibila adoptarea unei hotarari de suspendare. De altfel, si liderii USL au admis ca nu au, in acest moment, parghiile necesare pentru o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu. Ca sa nu mai spunem ca, si in cazul in care s-ar depasi etapele Parlament si Curtea Constitutionala, opozitia ar avea de depasit si problema mobilizarii romanilor la referendum (pentru a carui validare ar trebui sa vina jumatate plus unu din alegatorii cu drept de vot).
Si din aceste motive, liderii USL au apelat la o alta tehnica, cea a presiunii publice, prin strangerea (online sau nu) de semnaturi in sprijinul ideii de demitere a presedintelui.