Adrian Nastase publica in Jurnalul National articolul "Dilema intelectualilor lui Basescu", pe care il puteti citi in continuare.
S-a facut a fi de-al lor. Iar ei, ca sa scape de dusmanul pesedist de moarte, l-au crezut.
Iesirea revizionista a istoricului Traian Basescu a fost comentata in fel si chip, nu simt nevoia sa mai adaug si eu ceva la fondul problemei. Dar intreaga intamplare permite si o concluzie finala, ce merita trasa pentru ca descrie un fenomen pe cat de penibil, pe atat de daunator.
Peste noapte, intelectualii lui Basescu, de la Bruxelles si pana in presa locala, s-au simtit tradati si au simtit nevoia sa reactioneze cumva. Intre cei mai multi dintre ei si presedintele iubit s-a sapat o prapastie. Multi dintre acesti oameni sunt monarhisti sau au o parere buna despre Casa Regala sau, pur si simplu, au gasit timpul sa citeasca niste carti de istorie. De aici un sentiment de jena, pe alocuri chiar de indignare. Multi dintre ei sunt de dreapta si chiar cred in valorile dreptei. Si iata ca filozoful care a avut curajul sa condamne comunismul dupa ce intraseram deja in NATO dovedeste pareri de neiertat. Sa nu fie Basescu acel cavaler pe cal alb care lupta cu coruptia, cu neo si cripto, cu baronii si judecatorii? Se prabusea o lume ...
De fapt, o asemenea lume nu a existat niciodata decat in mintea acestor oameni. Cariera politica a lui Traian Basescu a fost marcata mereu de un cameleonism perfect. El ia tot timpul culoarea cea mai favorabila momentului electoral dat. Acum traim o exceptie. Traian Basescu nu mai candideaza si, ici si colo, din cand in cand, ii putem zari si culorile reale.
A fost de stanga un deceniu si mai bine, atat timp cat stanga reprezenta trei patrimi din voturi. Era loc. Pe urma a devenit, peste noapte, de dreapta. In aceeasi perioada a atras de partea lui o serie de intelectuali prin doua metode simple: le-a cantat in struna sau le-a oferit pozitii onorante si bine platite in tara si in afara. Sau amandoua. S-a facut a fi de-al lor. Iar ei, ca sa scape de dusmanul pesedist de moarte, l-au crezut. Ori s-au autoconvins sa-l creada. Pentru ca putea fi o arma electorala redutabila. Histrionic, apt sa joace perfect sinceritatea, Traian Basescu a fost in mintea acestor intelectuali arma secreta cu care pot invinge, in sfarsit, in batalia cu stanga. In fapt, au reusit sa puna si sa sustina in fruntea tarii un personaj care topaie in carciumi, face afirmatii penibile in arena internationala si dovedeste judecati istorice dezarmante. Basescu i-a tradat pe "intelectuali" asa cum si-a tradat toti tovarasii de drum. Nu mai transcriu acum lista numelor cu pricina, am facut-o de mai multe ori. Si intelectualii au fost un fel de licurici. Pentru ei a reusit, la un moment dat, sa invete pe dinafara si titlul unui volum de Cartarescu. Dar nu a izbutit niciodata sa-si nege esenta. Basescu e unul dintre cele mai negre produse ale lumii impotriva carora "intelectualii" pretind ca au luptat si lupta.
Daca din seductie n-a mai ramas mare lucru, cum ramane cu bacsisul politic? Vor renunta acei "lideri de opinie", numiti in functii manoase, la salarii mari, masini de serviciu si birouri prin capitale de lux? Sau vor continua sa-l reprezinte pe Basescu si basescianismul sau? Pentru ca ei de asta sunt acolo unde sunt... Nu dau nici un pronostic. Va las pe dumneavoastra sa faceti pariuri.