Decizia privind stabilirea succesorului lui Ungureanu la sefia MAE a fost amanata de liberali, potrivit declaratiilor acestora, pentru saptamana viitoare. Liderii din PNL au luat insa in discutie numele lui Theodor Paleologu ca varianta pentru conducerea Ministerului Afacerilor Externe. Surse din interiorul partidului afirma ca, la o discutie informala pe aceasta tema, Calin Popescu-Tariceanu, care a admis ca acesta este un bun diplomat, s-a aratat sceptic in legatura cu eficienta pe care Theodor Paleologu ar avea-o in relatia cu Traian Basescu. Varianta propunerii lui Paleologu pentru pozitia de ministru al Externelor se adauga altor doua variante avute in vedere de liberali, Teodor Melescanu si Adrian Cioroianu.

Paleologu ar respecta tiparul impus de Ungureanu

In timp ce liberalii admit ca Paleologu este un bun reprezentant al intelectualilor si un bun diplomat, iar Razvan Ungureanu a declarat ca spera ca in locul sau la MAE "sa vina cineva tanar, cu un trecut nepatat sau care sa nu se afle sub nicio banuiala", Theodor Paleologu pare sa respecte un model al tanarului diplomat impus de predecesorul sau in politica romaneasca. Ambasador la Copenhaga in acest moment, licentiat in Filosofie la Sorbona, doctor in stiinte politice la ßcoala de Inalte Studii din Paris, Theodor Paleologu confirma ca a discutat cu lideri PNL despre nominalizarea la MAE si se declara onorat. Desi considera ca varsta sa, 33 de ani, poate fi un impediment in luarea deciziei finale, Paleologu a declarat ieri pentru NewsIn ca va analiza serios o eventuala propunere in sensul numirii sale la MAE. "ßtim cu totii ca situatia politica din Romania nu este deloc simpla acum. Atat presedintele, cat si premierul au atributii constitutionale in materie de politica externa, iar viitorul ministru de Externe va trebui sa degajeze in permanenta un numitor comun intre cei doi. Romania trebuie sa vorbeasca cu o singura voce in Europa, ceea ce acum reprezinta o provocare imensa", a declarat Paleologu.

Ungureanu trece la ideologie

Demisionarul de la Externe a fost nominalizat de colegii sai pentru functia de presedinte al Institutului de Studii Liberale. Ungureanu a apreciat oferta primita considerand-o drept un efact al faptului ca ideea sa despre reconstructia Dreptei a avut ecou in randul colegilor sai de partid. Ungureanu a mai declarat ca de pe pozitia de la institut se va putea ocupa de aceste lucruri, mai ales ca preocuparile sale academice concorda cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare la ISL.