Dupa exact patru ani de asteptare, cei 22.000 de membri ai Asociatiei Nationale a Investitorilor FNI au avut, in sfarsit, un motiv de bucurie, dupa ce magistratii Sectiei Comerciale a Tribunalului Bucuresti le-a dat castig de cauza in procesul cu SOV Invest si Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului. Ca urmare a sentintei pronuntate ieri, cele doua institutii trebuie sa plateasca 1.300 de miliarde de lei, adica suma pe care o aveau de recuperat pagubitii in mai 2000. Ca urmare, judecatorii au dispus si actualizarea sumei, ceea ce inseamna alte zeci sau chiar sute de miliarde de lei in plus. Sentinta nu este definitiva, ea putand fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti. In sala de judecata au fost prezenti peste doua sute de investitori FNI, majoritatea batrani, care, dupa pronuntarea sentintei, au izbucnit in urale, au inceput sa aplaude si sa arate semnul victoriei.
Pentru ca nu se stia care va fi verdictul, autoritatile au mobilizat cateva zeci de politisti si jandarmi care sa mentina ordinea si sa protejeze magistratii, insa nu s-a intamplat nimic care sa necesite interventia lor. Dupa ce s-a mai risipit euforia, pagubitii FNI s-au strans in jurul lui Ovidiu Mazilescu, presedintele asociatiei, si l-au intrebat cand isi vor primi banii, Acesta le-a explicat ca mai au de asteptat, insa a dat ca sigur ca nu va trece toamna lui 2005 si vor fi platiti. Incet, incet, multimea a inceput sa se risipeasca, insa cativa mai pesimisti se intrebau daca noua guvernare ce se va instala ii va ajuta sa-si primeasca banii sau le va pune bete in roate.
Procesul a inceput in decembrie 2000, cand membrii asociatiei au initiat o actiune civila impotriva CEC, pe care o considerau, alaturi de SOV Invest, principala vinovata de prabusirea FNI. Ulterior, in baza Legii nr. 333/2001, actualul AVAS a dobandit calitatea procesuala a CEC, care a fost scoasa din cauza.