Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a consultat cu liderii partidelor si cu grupurilor parlamentare pe tema integrarii, dupa votul negativ din Franta asupra Constitutiei europene. Mircea Geoana a propus realizarea unui pact de colaborare a Puterii si Opozitiei pentru indeplinirea obiectivelor integrarii.
Intalnirea de ieri a premierului Calin Popescu-Tariceanu cu liderii grupurilor parlamentare, cu presedintii celor doua comisii de politica externa si cu presedintele Comisiei pentru Integrare Europeana din Parlament, pe tema integrarii europene a Romaniei, nu a inregistrat nici o absenta printre cei invitati. Au fost prezenti, printre altii, Markó Béla (UDMR), Miron Mitrea, Mircea Geoana, Viorel Hrebenciuc, Ion Solcanu, Vasile Puscas (PSD), Lucian Bolcas, Gheorghe Funar (PPRM), Eugen Nicolaescu, Puiu Hasotti (PNL), Sabin Cutas, Bogdan Pascu (PC), Varujan Pambuccian, Varujan Vosganian (grupul minoritatilor), ministrii Razvan Ungureanu, Bogdan Olteanu si Cristian David, precum si negociatorul-sef al Romaniei cu UE, Leonard Orban.
Tariceanu i-a invitat pe acestia pentru o consultare asupra modului in care Romania trebuie sa raspunda noii realitati europene.
In urma discutiilor, s-a convenit ca Guvernul si Parlamentul sa-si intareasca cordonarea interinstitutionala pentru pregatirea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, pe baza consensului existent la nivelul clasei politice asupra acestui obiectiv strategic. De asemenea, s-a stabilit ca Parlamentul sa beneficieze “de un flux sporit de informatii“ din partea Ministerului Afacerilor Externe si a Ministerului Integrarii Europene, astfel incat parlamentarii sa poata sustine eficient prioritatile Romaniei in perioada urmatoare, respectiv obtinerea unui raport de monitorizare pozitiv din partea Comisiei Europene in toamna acestui an si ratificarea Tratatului de aderare in Parlamentele celor 25 de state membre.
Reprezentantii Guvernului si ai Parlamentului se vor intalni periodic pentru astfel de consultari, pentru o informare reciproca, imbunatatirea coordonarii interinstitutionale si asigurarea unor demersuri unitare in procesul de aderare.
“Nu a fost o discutie politica in care liderii sa-si promoveze interesele partidelor, ci o consultare pragmatica, axata exclusiv pe procesul integrarii. Nu s-a cautat sa se aduca reprosuri dintr-o parte sau alta, ci sa se gaseasca solutii pentru interesele Romaniei“, a declarat Oana Marinescu, purtator de cuvant al Guvernului.

Propunerile lui Mircea Geoana

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri, dupa discutiile de la Palatul Victoria pe teme de integrare, ca partidul sau a venit cu o serie de initiative.
“Noi am venit cu o propunere concreta de a structura un pact de colaborare intre Putere si Opozitie, o colaborare intre partidele parlamentare si Guvern, pre si post aderare“, a explicat Geoana.
Liderul PSD a mai declarat ca a propus si crearea unui consiliu consultativ in care expertii partidelor, ai Parlamentului si ai Guvernului sa monitorizeze progresele pe calea integrarii. “Am adus o componenta noua, cea de implicare in procesul de monitorizare si a organizatiilor nonguvernamentale, si a specialistilor romani pe domeniile de interes“, a declarat liderul PSD.