AmosNews: Pactul Traian Ribbentrop - Victor Molotov (Autor: OCTAVIAN ANDRONIC)

Pactul personal semnat intre Basescu si Ponta ocupa un loc insemnat in comentariile cu care televiziunile de stiri isi umplu programele acum, in prag de sarbatori. Iar asta pentru ca originalul acord a deturnat evenimentele de la o apocalipsa politica, la un banal transfer - oficial - de putere.
Declaratiile belicoase ale celor doi protagonisti ai duelului politic lasau sa se intrevada episoade dintre cele mai bulversante. Asa cum s-a angajat de prea multe ori, Basescu parea decis sa nu mai repete greseala din Mai, numindu-l pe Ponta premier. Facea chiar o comparatie grosiera: mai poti sa inghiti (politiceste vorbind, precum Olteanu) o broasca, dar nu un porc! La randul sau, Ponta exprima decizia USL-ului ca intr-o astfel de situatie sa-l suspende - pentru a treia oara si definitiv - pe presedinte, conditii in care interimarul (din nou!) Antonescu venea sa rezolve problema. Marea intrebare care se punea era la ce chichite avea sa recurga Basescu pentru a justifica refuzul normalizarii: vreun filmulet compromitator, vreo dovada concreta a simpatiei pentru rusi si chinezi, vreo amanta de ocazie? Era clar ca chestia cu articolul 103 din Constitutie nu mai tinea si ca trebuie gasit altceva.
Pe de alta parte, lumea se intreba daca "prietenii mei, liderii UE" vor cautiona abuzul presedintelui si in ce masura USL-istii isi vor organiza mai bine din punct de vedere legal actiunea.
Si, cand nimeni nu se mai astepta, rezolvarea a venit fix pe 12 a 12-a, dar la ora 22.50, nu 12, cum scrufulos cum il stim, mentiona presedintele pe document.
Intr-o premiera absoluta, doi oameni politici pun pe hartie un mini-cod de conduita, in care se angajeaza sa-si respecte atributiile si institutiile arondate si sa renunte la limbajul colorat pe care-l folosisera in exces. Intarit de semnaturile celor doi, documentul a deblocat situatiunea, iar Ponta a fost desemnat premier. Si ca sa nu existe vreo nelamurire, la primul summit european Basescu a inmanat cate o copie liderilor europeni, ca sa le dovedeasca ce baiat de buna conditie este el.
Si, uite-asa, in loc de o criza prelungita avem sarbatori fericite pentru tot cartierul. Chiar daca acordul acesta neortodox - cu o valabilitate pur deontologica - l-a obligat pe presedinte sa-si incalce un alt angajament ferm: acela de a nu tolera in guvern persoane urmarite penal. Le-a tolerat, dar n-a dat mana cu ele!
Desi in titlu am fost tentat sa compar aceasta manevra politica cu celebrul tratat Ribbentrop-Molotov, si el secret la momentul respectiv, cred ca prin efecte acesta seamana mai degraba cu un altul: cu acordul dintre Eltin si Putin, din preajma unui alt an apocaliptic: 2000. In schimbul puterii cu care Basescu il incarca pe Ponta, obtine din partea acestuia imunitate pentru restul de mandat ramas de executat la locul de munca. Si - implicit - cu pastrarea privilegiilor de fost sef de stat, pe care in cazul unei suspendari le-ar fi pierdut.
De aici inainte Basescu nu mai are, intr-adevar griji. Le-a transferat complet asupra unui guvern care va trebui sa dreaga tot ce au stricat cele pe care le-a girat el. Unica sa grija va fi sa nu se rastoarne cu snow-mobilul.