Liberalul Leonard Orban, propus de Romania pentru functia de comisar european, se bucura din ce in ce mai mult de sustinerea deputatilor din Parlamentul European (PE), ceea ce prefigureaza un vot final favorabil, la 12 decembrie. Mai mult, Orban a primit marti seara avizul presedintilor grupurilor politice din PE, dar eurodeputatii au cerut lamuriri de la presedintele CE, Jose Barroso, in legatura cu portofoliul multilingvismului.
In acest sens, presedintele PE, Josep Borrell, a explicat ca europarlamentarii au nevoie de clarificari in special in legatura cu multiculturalismul si vor sa stie care va fi relatia cu comisarul pentru Educatie, Formare si Cultura, Jan Figel. In plus, pe langa sustinerea socialistilor europeni si aprecierile popularilor din PE, si liderul liberalilor europeni, Graham Watson, a anuntat ca liberalii vor vota investirea lui Leonard Orban si a Meglenei Kuneva in functiile de comisari europeni.
Mai mult, Watson a declarat ca "modul in care Leonard Orban s-a descurcat in timpul audierilor demonstreaza ca este capabil si competent sa-si asume rolul de comisar european". "A demon-strat abilitati politice si incredere care i-au redus la tacere pe criticii care sustineau ca este un simplu tehnocrat". (N.N.)