Liderul PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, l-a criticat ieri dur pe presedintele formatiunii, Mircea Geoana, care ar duce partidul in jos, pe o panta periculoasa, si a acuzat "manevrele de culise" indreptate impotriva sa dupa ce si-a anuntat candidatura la sefia PSD.
Sorin Oprescu si-a prezentat cele sapte motive care l-au determinat sa candideze la presedintia partidului. Primul dintre ele este legat de scaderea continua a popularitatii PSD in actuala formula de conducere.
"Indiferent de cate ori reporneste motoarele in partid, Mircea Geoana nu a gasit formula de redresare a PSD si duce partidul in jos, pe o panta periculoasa. Grav este ca pe parcursul ultimelor saptamani s-a desfasurat o campanie electorala mascata, in timpul careia s-au promis functii in schimbul voturilor", a acuzat senatorul.
Oprescu a sustinut ca actualii strategi ai PSD sunt "cei care l-au sfatuit pe un drum gresit pe Adrian Nastase". Liderul PSD Bucuresti a spus ca strategii partidului sunt membrii PSD care au obtinut cele mai slabe rezultate electorale in 2004 si care acum dau lectii tuturor celorlalte organizatii din tara.

Liderul PSD, acuzat de colaborationism cu Basescu

Al doilea motiv invocat de Oprescu in sprijinul candidaturii sale este faptul ca "actiunea politica a PSD in actuala formula de conducere este neconcordanta cu Statutul de partid de opozitie, oscilanta si derutanta pentru membrii, simpatizantii partidului si opinia publica". Liderul PSD Bucuresti a mai spus ca Geoana a acceptat dorinta lui Basescu de modificare a Constitutiei, pentru sistemul parlamentar unicameral; a luat decizia de a semna un acord cu PRM; a incurajat teza lui Basescu referitoare la anticipate, in conditii nefavorabile pentru PSD; decizia de numire a lui George Maior la SRI a fost luata sub presiunea Presedintiei; si-a etichetat propriii parlamentari drept "golani". Oprescu a constatat ca ideologia social-democrata nu mai este un reper al PSD, "de vreme ce unii lideri marcanti au avut discutii separate cu lideri PD".

Alte greseli politice majore

Al patrulea motiv vizeaza "greselile politice majore" ale conducerii PSD, care se repercuteaza asupra filialei Bucuresti. Alte motive sunt legate de faptul ca actuala conducere a PSD nu a reusit sa recastige credibilitatea electoratului si de rezultatele Congresului din 2005, care au reprezentat un derapaj moral.
"Cum sa creada lumea intr-un partid care isi inseala propriul presedinte fondator?", s-a intrebat Oprescu, referindu-se la "aranjamentele de culise" prin care Ion Iliescu nu a mai fost ales in fruntea PSD anul trecut. Ultimul motiv invocat de Oprescu in sprijinul candidaturii sale este ca are o cota de incredere de 33%, fata de Geoana, care ar detine doar 26%.
Potrivit lui Oprescu, manevrele de culise indreptate impotriva sa au inceput in momentul in care si-a anuntat candidatura la presedintia PSD. El a si exemplificat: "Membri ai PSD care si-au manifestat deschis optiunea pentru mine au fost scosi de pe lista delegatilor la Congres. Convocarea nestatutara a unei sedinte PSD Bucuresti pentru a fi eliminat din joc, pe cand eram plecat din tara, nu a fost initiativa lui Vanghelie".