Mandatul Guvernului care ar urma sa fie format de social-democrati, conservatori si liberali ar trebui sa fie limitat in timp si sa aiba drept scop "oprirea catastrofei in care a impins Romania Emil Boc", a declarat miercuri presedintele PSD, Victor Ponta.
"In primavara anului viitor, acest guvern de criza poate sa isi inceteze mandatul, sa ne intoarcem la popor, sa avem un suport al oamenilor, pentru a pune in practica reforme profunde. (...) Mandatul trebuie sa fie limitat, dar sa ia masurile anticriza, sa stopeze catastrofa economica in care ne-au impins Traian Basescu si Emil Boc", a afirmat Victor Ponta.
Potrivit acestuia, guvernul de criza va veni cu niste masuri foarte clare, masuri asupra carora cele trei partide de opozitie - PSD, PNL si PC - au inceput deja sa discute. "In primul si-n primul rand, ceea ce tine de TVA, ceea ce am votat in Senat si ceea ce cei de la PDL si UDMR au respins - 5% pentru alimente, 5% pentru constructii, 19% TVA -, faptul ca nu impozitam pensiile asa cum vrea Traian Basescu si cum, probabil, vrea si Emil Boc, faptul ca nu mai facem taieri nediscriminatorii de salarii, facem reduceri bugetare - sunt masuri anticriza pe care un Guvern normal si un Guvern de bun-simt pentru aceasta tara le-ar fi facut. Guvernul Boc nu le poate face, ca nu se incadreaza", a apreciat Ponta.
El a adaugat ca, din punctul sau de vedere, un guvern de criza nu este neaparat unul de sacrificiu. "Este un guvern cu o sarcina dificila, dar procedurile constitutionale prin care se ajunge la alegeri anticipate le cunosc foarte bine si, din punct de vedere politic, aceasta este decizia PSD, PNL si PC, de a merge inapoi, ca oamenii sa-si dea mandatul si sa-si dea increderea, sa ne scoata din aceasta criza", a afirmat Ponta.
Liderul PSD a precizat ca la intalnirea de miercuri nu s-au discutat nume de premieri sau de ministri, ci doar pe fondul colaborarii celor trei formatiunii in viitor. ‘Poate pentru jurnalisti este important cum ii cheama pe ministrul x si pe ministrul y. Pentru noi si pentru electoratul nostru este important ce facem. Avem un program anticriza, vom gasi si oameni buni care sa puna in practica acest program. O sa convenim cu partenerii nostri in acest moment care sunt oamenii cei mai buni. Avem tot interesul sa punem oameni capabili, oameni profesionisti, pentru ca in primavara anului viitor ar urma sa ne prezentam la votul oamenilor. Doar nu o sa punem oameni neprofesionisti sau oameni care doar ne plac noua din partid, pentru ca asta inseamna sanctiune imediata in primavara anului viitor‘, a sustinut Ponta.
Intrebat ce va face in eventualitatea in care presedintele tarii nu va accepta dizolvarea Parlamentului pentru convocarea alegerilor anticipate, liderul PSD a spus ca formatiunea pe care o conduce nu va ezita sa apeleze la suspendare si, ‘sigur, la demiterea‘ sefului statului. ‘Daca presedintele tarii, ca-l cheama Traian Basescu, din pacate e o situatie de moment, nu-si indeplineste atributiile constitutionale, intre care cea mai importanta este aceea de a opri crizele politice, nu de a le genera, exista o sanctiune constitutionala la care nu vom ezita sa apelam - suspendarea si, sigur, demiterea. Dar eu nu pot sa spun ce va face Traian Basescu‘, a spus Ponta.
El a reamintit ca in cadrul discutiilor cu PNL si PC s-a stabilit o colaborare la nivel parlamentar in tot ceea ce tine de legile importante, de motiuni si a adaugat ca liderii partidelor de opozitie se vor intalni in fiecare luni in astfel de sedinte. ‘Ducem in mod serios colaborarea la nivel local - secretarii generali Liviu Dragnea (PSD) si Radu Stroe (PNL) iau acum punct cu punct, practic, fiecare judet pentru a fi seriosi in ceea ce spunem la nivel central - ca suntem impotriva mafiei PDL‘, a afirmat Ponta.
In ceea ce priveste motiunea de cenzura, liderul PSD a mentionat ca aceasta va fi introdusa impreuna cu PNL si PC, atunci cand vor fi siguri de sansele ei de reusita.
‘O s-o introducem atunci cand o sa avem sansele cele mai mari sa treaca aceasta motiune. N-as vrea s-o introducem maine, sa pice si intr-o luna, cand avem sanse sa treaca motiunea, sa nu mai avem dreptul s-o depunem. Daca motiunea este adoptata - si ne dorim foarte mult acest lucru si facem tot ceea ce tine de noi ca sa fie adoptata, sa convingem si alti parlamentari in afara de cei de la PC si PNL - propunerea de a avea un guvern de criza cu un mandat limitat, pana in primavara anului viitor, este o propunere acceptata si de partenerii nostri liberali si consevatori‘, a spus liderul social-democrat.
Intrebat daca au fost evaluate sansele de reusita ale motiunii de cenzura, Ponta a afirmat ca el poate garanta ca parlamentarii PSD, PNL si PC vor vota motiunea, asa cum s-a intamplat si pe 15 iunie. ‘Decizia politica a PSD luata in CExN este ca, da, discutam cu alti parlamentari care sunt dispusi sa voteze motiunea de cenzura si, da, trecem peste suparari, peste anumite lucruri care ne-au deranjat pentru a-i convinge pe acei parlamentari sa voteze motiunea de cenzura‘, a conchis Ponta.