Liderii tuturor grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor si Senat au gasit, in cadrul negocierilor propunse de Coalitie, o solutie pentru a debloca situatia tensionata din Parlament, cauzata de tergiversarea adoptarii regulamentelor interne. Opozitia a obtinut un termen de 25 de zile pana la intrarea acestora in aplicare, timp in care Curtea Constitutionala poate fi sesizata si se poate pronunta pe textele lor.
Declansarea unor negocieri pe tema deblocarii situatiei din Parlament a fost decisa luni seara in cadrul Coalitiei de guvernamant. Liderii Puterii au ajuns la concluzia ca tergiversarea din Legislativ avantajeaza Opozitia si au decis deschiderea unor negocieri cu PSD si PRM. Asta dupa ce liderul PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a avertizat duminica ca actuala Putere nu va accepta compromisul propus de PSD pentru modificarea regulamentelor celor doua Camere, care prevede un termen de 15 zile dupa adoptarea acestora pentru ca Opozitia sa poata face o sesizare la Curtea Constitutionala.
„Am discutat cu colegii mei si nu avem de ce sa facem compromisuri pe aceasta tema. Dorinta Coalitiei de a-i schimba pe cei doi presedinti este una legitima si nu sunt dispus sa facem nici o concesie“, spunea Tariceanu.
Decizia vine insa dupa ce presedintele Basescu a declarat ca schimbarea presedintilor Camerelor nu mai este o prioritate.

Reactii si... reactii

Deputatul PRM Lucian Bolgas a spus, dupa negocieri, ca „nu este vorba despre un compromis, ci de intrarea in normalitate“. Pesedistul Miron Mitrea a considerat ca „daca in 25 de zile Curtea Constitutionala nu se pronunta, se aplica noul regulament. Faptul ca se aplica regulamentul nu inseamna ca vor fi schimbati presedintii“, a explicat Mitrea.
„Nu este o victorie pentru nimeni, nu este o infrangere pentru nimeni. A fost o negociere politica importanta in avantajul tuturor“, a apreciat liderul grupului senatorial PNL-PD, Puiu Hasotti. Referitor la schimbarea presedintilor celor doua Camere, Hasotti a precizat ca depinde de eventualul raspuns al Curtii. „S-a gasit singura formula politica si constitutionala. Judecatorii Curtii Supreme vor judeca intr-un interval rezonabil“, a apreciat liderul PSD, Mircea Geoana.

Vot final, indiferent cum

„Luni dam vot final, indiferent de cum ajungem la acest vot final“, a declarat democratul Radu Berceanu. Pana luni, comisiile speciale de modificare a regulamentelor vor vota noi rapoarte, avand un program de lucru prelungit. Se spera ca, in cursul acestei saptamani, parlamentarii sa se puna de acord in comisii asupra punctelor sensibile, urmand ca luni rapoartele sa fie votate, fara dezbateri, in plen.
Cu toate acestea, decizia finala, care sa consfinteasca posibilitatea revocarii celor doi presedinti ai Camerelor, ramane in mana Curtii Constitutionale. Ambele tabere isi exprima insa increderea in „obiectivitatea“ Curtii Constitutionale, a carei decizie finala va determina schimbarea sau ramanerea in functii a lui Nastase si Vacaroiu.

Deputatii muncesc pe branci sa termine regulamentul

Intelegerea dintre liderii grupurilor parlamentare a fost imediat pusa in practica la dezbaterile de dupa-amiaza, deputatii Puterii si ai Opozitiei votand cot la cot pentru articolele din regulament. De altfel, inainte de reluarea discutiilor de la articolul 13 (1) din totalul de 216, plenul Camerei a aprobat un articol de aprobare, suplimentar, potrivit caruia regulamentul institutiei va intra in vigoare la 25 de zile dupa publicarea in „Monitorul Oficial“. In acest interval, PSD sau oricare alt partid vor avea posibilitatea sa conteste regulamentul la Curtea Constitutionala. Enervati probabil de insistenta cu care independentul Anghel Stanciu (ex-PRM) isi sustinea in plen numeroasele amendamente, in ciuda intelegerii dintre toti liderii partidelor, deputatii au respins, printre altele, o propunere a acestuia prin care deputatii independenti aveau posibilitatea de a avea un grup parlamentar distinct.