Primarul Sibiului, Klaus Johannis negociaza cu cele trei partide din opozitie - PNL, PSD si UDMR - eventuala preluare a postului de prim-ministru al Romaniei. Totul se intampla dupa ce marti guvernul condus de Emil Boc a fost doborat de motiunea de cenzura. Inaintea acestei intalniri, primarul Sibiului a stat de vorba cu presedintele PSD, Mircea Geoana. La Parlament, Klaus Johannis a fost intampinat de presedintele PNL Crin Antonescu si de vicepresedintele liberal Ludovic Orban.
Johannis a declarat ca pana acum nu s-a luat in discutie durata mandatului sau. "Intram in discutii fara limitari", a spus primarul Sibiului. El a completat ca in cazul desemnarii sale pentru functia de premier este dispus sa renunte la Primaria Sibiului si a negat ca se gandeste sa-i ia concediu. "Imi iau concediu doar atunci cand plec undeva cu sotia mea", a spus Johannis.
Klaus Johannis a declarat presei ca s-a gandit chiar si la o echipa de ministri in eventualitatea desemnarii sale pentru functia de premier.
Inaintea discutiilor cu partidele din Opozitie, Klaus Johannis a avut o intalnire tete-a-tete cu presedintele PSD, Mircea Geoana. "Am avut o discutie buna cu domnul primar, il apreciez in mod personal, iar elementele vor fi convenite cu toate partidele parlamentare", a spus Geoana. Liderul PSD a mai afirmat ca "am avut o discutie edificatoare cu domnul primar si pozitia PSD va fi prezentata la intalnirea cu celelalte partide".
La aceasta ora, Klaus Johannis a intrat la discutii cu liderii Opozitiei. Intalnirea are loc cu usile inchise, iar la final vor avea loc declaratii de presa.
Negocierile pentru formarea unui nou Guvern continua si astazi, in conditiile in care partidele de opozitie agreeaza formula unui executiv pana la alegeri format din tehnocrati, cu Klaus Johannis, iar PD-L si Traian Basescu, un Guvern politic, sustinut de o majoritate parlamentara pe termen lung. Nici PD-L, nici Traian Basescu nu-l accepta pe Klaus Johannis prim-ministru, afirmand ca este nevoie de un premier politic, cu sprijin parlamentar si cu capacitate de negociere atat cu parlamentarii, cat si cu Palatul Cotroceni.
Liderul PSD Mircea Geoana si-a contramandat vizita de la Iasi, care fusese programata initial in ziua Sfanta Paraschieva, urmand ca in cursul zilei de astazi sa poarte negocieri cu partidele de opozitie si cu Klaus Johannis, nefiind excluse nici consultari ale liderului PSD cu presedintele Traian Basescu.
Geoana a anuntat cu o seara in urma ca PSD, PNL si UDMR, alaturi de minoritatile din Parlament, sprijina formarea unui Guvern pana la alegeri din tehnocrati, condus de Klaus Johannis. Liderul social-democratilor nu a precizat daca este vorba despre o intelegere de principiu sau de un protocol politic.
Astazi mai este asteptata clarificarea partidelor de opozitie in privinta planurilor de guvernare postelectorale, in conditiile in care mai multi reprezentanti ai PSD au declarat, pana acum, ca dupa prezidentiale vor formarea unui Cabinet politic, cei de la UDMR au declarat ca sustin postelectoral tot guvernare politica, cu UDMR in Cabinet, iar PNL accepta, in functie de performante continuarea executivului tehnocrat.